Magret grillé et pommes de terre persillées
Frankrike
Grillat ankbröst med persiljepotatis
En underbar middag med anka som serveras med potatis stekt i tärningar i ankfett. Rätten går även utmärkt att laga med kycklingfilé istället för ankbröst. Ankbrösten i sig får steka i sitt eget fett. Gott, festligt och lätt att laga!
- Tillagningstid: 60 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 468
Ingredienser
Ankbröst från frigående ankor, 2 st
Färskpotatis, 800 g
Ankfett, 1 msk
Färsk bladpersilja, 1 knippe
Vitlöksklyftor, 5 st
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Ta ut ankbrösten ur kylen minst 1 timme före tillagning.
2. Skölj färskpotatisen och skrubba den snabbt. Potatisen behöver inte skalas.
3. Smält en matsked ankfett i en stekpanna på medelvärme. Skär potatisen i tärningar på cirka 2x2 cm.
4. Bryn potatisen i ankfettet, rör om då och då. Salta och peppra. Tillsätt finhackad vitlök och persilja cirka 5 minuter före slutet av tillagningen.
5. Salta skinnet på ankbrösten och skär sedan rutor med spetsen på en kniv. Stek ankbrösten genom att starta tillagningsprocessen i kall panna. Låt skinnsidan brynas i 5-8 minuter och vänd sedan på brösten. Stek i ytterligare 5 till 8 minuter. Ta upp ankbrösten ur pannan. Låt ankbröstet vila i 5 minuter innan det skärs upp.
6. Sluta att steka potatisen när den är knaprig på utsidan och mjuk på insidan.
7. Salta och peppra ankbrösten. Servera omedelbart och njut!