Lohkoperunat uunissa
Finland
Ugnsbakade potatisklyftor
Till den här klyftpotatisen bör en fast potatis väljas. Mjölig potatis faller lättare isär när den tillagas i ugnen. Kryddorna och mängden kryddor kan ändras efter din smak. Du kan till exempel byta ut örtsaltet och paprikapulvret mot vanligt salt och rosmarin eller så kan du använda grillkrydda istället. Klyftpotatis passar som tillbehör till många rätter. Pröva gärna till panerade gösfiléer med remouladsås till. Annars kan man ju äta dem precis som de är ;)
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 307
Ingredienser
Potatis, 1 kg
Rapsolja, ½ dl
Örtsalt, 1 tsk
Paprikapulver, 1 tsk
Vitlökspulver, 1 tsk
Malen svartpeppar, ½ tsk
Tillagning
1. Värm ugnen till 225 grader. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
2. Tvätta potatisen väl med en rotborste eller skala den om så önskas.
3. Skär potatisen i klyftor, först på längden på mitten och sedan halvorna i cirka 3 delar till (beroende på storleken på potatisen).
4. Blanda oljan, potatisklyftorna och kryddorna i en stor skål.
5. Bred ut potatisen på bakplåtspappret på plåten.
6. Grädda klyftpotatisen i 225 grader i cirka 25 minuter, eller lite längre, tills den är kokt och fått lagom färg.