
Leivitetyt kuhafileet
Finland
Panerade gösfiléer

Gös (och abborre med för den delen) är fantastiskt goda fiskar men ack så mycket ben. Det går att få gösfilén helt benfri dock om den "byxas" efter att den filéats. Känn med fingret efter raden av ben som sitter mitt i filén. Skär ett snitt på varje sida och lyft bort hela benraden. Känn noga på fisken igen. Det får inte finnas minsta stickiga benbit kvar. Sedan är det bara att panera gösfiléerna enligt en trestegsstrategi: Först mjölet, sedan ägget och sist ströbrödet. Bästa stekytan skapas när det är smör och rapsolja i pannan.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 402
Ingredienser
Gösfiléer, 4 st
Citronsaft, 1 msk
Salt, 1 tsk
Malen vitpeppar, ¼ tsk
Vetemjöl, ½ dl
Rågmjöl, ½ dl
Ägg, 2 st
Ströbröd, 2 dl
Rapsolja, 1 msk
Smör, 2 msk
Tillagning
1. Bred ut filéerna på en skärbräda och klappa dem torra med hushållspapper. Ta bort benraden i mitten av filén med ett v-snitt. Krydda filéerna på båda sidor med citronsaft, salt och vitpeppar.
2. Blanda vete- och rågmjöl på en tallrik. Knäck äggen på en annan tallrik och vispa upp dem lätt med en gaffel. Mät upp ströbrödet i det tredje fatet. Rulla filéerna först i mjölblandningen, sedan i ägget och sist i ströbrödet.
3. Mät upp hälften av smöret och oljan i en stekpanna och värm tills smöret fräser. Sätt spisen på medelvärme och lägg två filéer i pannan. När fisken är ordentligt brynt, vänd och bryn även den andra sidan. En tunn filé tillagas på några minuter, tjockare behöver lite längre tid. Stek de andra två filéerna på samma sätt.
4. Servera de panerade gösfiléerna, gärna med sallad, remouladsås och klyftpotatis.