Лавман цомян

Kazakstan

Lagman tsomyan

Lagman är en centralasiatisk nudelrätt som återfinns i flera länder i regionen. Den sägs ha sitt ursprung bland uygurerna i nordvästra Kina och är särskilt populär i Kazakstan. Tsomyan är en rejäl variant, rik på smaker och aromer. Köttet är förmarinerat och nudlarna är gjorda av osyrad deg.

  • Tillagningstid: 1 timme 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 674

Ingredienser

Ägg, 1 st

Vitlöksklyftor, 4 st

Sojasås, 4 msk

Stjälkselleri efter smak

Röd paprika, 4 st

Vetemjöl, ½ kg

Vegetabilisk olja efter smak

Salladskål, 1 st

Salt, 10 g

Malen svartpeppar efter smak

Majsstärkelse, 1 msk

Vatten, 1,8 dl

Lammkött, ½ kg

Mald chilipeppar efter smak

Tomatpuré, 2 msk

Tillagning

1. Sikta vetemjöl i en djup skål. Bryt ett ägg i ett glas med 1½ dl kallt vatten och rör om. Tillsätt salt och rör om igen. Gör en brunn i mjölet i mitten. Tillsätt vätska gradvis, i små portioner, knåda degen. Knåda den i cirka 10 minuter tills du får en tät, homogen konsistens.

2. Slå in degen i plastfolie, täck med en skål och låt vila i 40 minuter. Detta är nödvändigt för att glutenet ska svälla och degen blir mer elastisk och lätt att kavla ut. Knåda degen igen efter 40 minuter. Lägg sedan i plastfolie i ytterligare 15–20 minuter.

3. Kavla ut degen till ett cirka 1 cm tjockt runt lager. Smörj den med raffinerad, luktfri vegetabilisk olja. Skär sedan i remsor, 1,5–2 cm breda. Lägg degremsorna ovanpå varandra, vik in plastfolie, täck med olja igen, slå in påsen och låt stå några minuter. Degen ska vara väl mättad med olja.

4. Förbered en bred platt tallrik smord med vegetabilisk olja. Ta en degremsa från plastpåsen och rulla ihop den till ett rep. Lägg bitarna på en plåt i en spiral, smörj in dem med olja. Täck plattan med plastfolie för att förhindra att trådarna torkar ut.

5. Dra ut nudlarna när alla rep är bildade av degen. För att göra detta, dra i ena kanten och börja dra ut: Håll med ena handen, rulla med den andra, förläng den och gör den tunnare. Vik varje bunt till en hög, smörj in med olja och täck med film. Vira de färdiga nudlarna runt händerna, som med garnnystan, och sträck ut dem något med spänstiga rörelser för att göra dem tunnare.

6. Skär nudelsträngarna i 7–8 cm långa bitar och koka i omgångar i kokande saltat vatten. Det tar 4–5 minuter. Lägg de färdiga nudlarna i kallt vatten i några sekunder så att de inte klibbar ihop. Låt sedan rinna av på en sil och lägg i en torr skål. Pensla de kokta nudlarna med vegetabilisk olja.

7. Skär lammet i tunna skivor. Tillsätt ½ tsk salt, 2 msk  majsstärkelse, 2 msk sojasås och vatten. Blanda ingredienserna och täck behållaren med köttet med plastfolie. Låt marinera i 1 timme.

8. Skala löken och skär i tunna halvringar. Skär den fasta delen av kinakålen och paprikan i rutor. Hacka selleristjälkarna i små bitar. Skala och skär vitlöken i skivor.

9. Förbered en gryta eller en djup stekpanna. Häll i cirka 1 dl vegetabilisk olja och värm den väl. Lägg der marinerade köttet i grytan. Stek den under lock tills den är gyllenbrun. Tillsätt sedan lök och vitlök, rör om och fräs tillsammans ett par minuter.

10. Tillsätt tomatpuré och 2 msk sojasås i grytan med köttet, rör om. Tillsätt svartpeppar, paprikan och mald chili efter smak. Stek köttet med kryddor och kryddor och paprika på hög värme i ett par minuter. 

11. Lägg hackad kinakål och selleristjälkar i grytan. Tillsätt en nypa salt om det behövs. Blanda ingredienserna.

12. Lägg de kokta nudlarna i grytan när köttet har stekts några minuter med grönsakerna . Rör försiktigt om innehållet för att införliva köttet och grönsakerna i nudlarna. Låt grytan stå på värmen i ytterligare en minut och servera den sedan varm.