Tavada hatay usulü künefe
Turkiet
Pannstekt künefe som i Hatay
Det här är en dessert som finns i många varianter kring Medelhavets östra hörn. Desserten bygger på strimlad eller spunnen filodeg och osaltad ost och den kan garneras och smaksättas med till exempel hackade pistage- eller hasselnötter. Det är sött som sig bör - det är ju en dessert :)
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 759
Ingredienser
Spunnen filodeg (kadayıf), 250 g
Mozzarellaost, 250 g
Smör, 2 msk + 50 g till pannan
Druvmelass, 1 msk
Vatten, 4 dl
Strösocker, 3 dl
Citronsaft, 1 tsk
Tillagning
1. Tillsätt vatten till sockret i en lämplig gryta, blanda och låt sirapen koka upp.
2. Tillsätt citronsaft i den kokande sirapen efter cirka 10 minuter och låt koka i ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
3. Skiva osten. Bryt den spunna filodegen i bitar med händerna i en skål.
4. Häll det smälta smöret över filodegen och blanda in det med händerna.
5. Blanda smör och druvmelass i en skål. Bred ut hälften av det i en stekpanna.
6. Lägg hälften av den smörade filodegen i pannan genom att trycka ner den.
7. Lägg på de skivade ostarna och se till att de inte når kanterna.
8. Lägg den återstående filodegen på osten och pressa den.
9. Sätt pannan på spisen och låt den steka på låg värme tills den får fin färg.
10. Vänd den stekta künefen upp och ner med hjälp av locket. Bred ut den återstående druvmelassblandningen på pannan och placera künefen på.
11. Ta bort künefen från pannan när båda sidor har fått fin färg. Hälla den kylda sirapen över.
12. Künefen, som nu bör stekt fint och sugit upp sirapen, är klar att serveras. Servera den genom att skära den som tårtbitar.