Köfte ekmek
Turkiet
Köfte i bröd
Det här är turkisk street food som du kan göra hemma. Älskat som snabbmat på stan, minst lika goda med det här receptet där bröden är hembakade. Med sina mjuka färsbiffar som smälter i munnen och det läckra hembakade brödet kommer denna rätt inte att lämna dig besviken!
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 848
Ingredienser
Nötfärs, 750 g
Ägg, 1 stort till pannbiffarna + 1 äggula till bröden
Gul lök, 1½ st
Ströbröd, 3 msk
Färsk bladpersilja, ¼ knippe
Vitlöksklyftor, 2 st
Malen spiskummin, 2 tsk
Malen svartpeppar, 1½ tsk
Salt, 1 tsk till pannbiffarna + 1 tsk till bröden + 1 tsk till löken
Olja, 1 dl till stekningen av pannbiffarna
Vatten, 1½ dl
Mjölk, ½ dl
Torrjäst, ½ förpackning à ca 11 g
Strösocker, 1 tsk
Vetemjöl, ca 4 dl
Sesamfrön, 1 msk
Rucolasallad, 2-3 dl
Rödlök, 1 st
Sumak, 1 tsk
Citron, ½ st
Tomat, 1 st
Grön sivripaprika efter smak (kan uteslutas)
Tillagning
1. Lägg färsen i en djup skål och tillsätt ströbrödet. Tillsätt sedan ett stort ägg, salt, svartpeppar, spiskummin, riven lök, pressad vitlök och finhackad persilja. Knåda väl tills det är homogent och låt vila i kylen i en halvtimme. Forma sedan smeten till pannbiffar.
2. Dags för bröden! Lägg jäst, socker, varmt vatten och varm mjölk i en skål. Rör om och täck över. Låt jästen bli aktiverad, då syns bubblor i vätskan.
3. Sikta mjölet över degvätskan och tillsätt det. Tillsätt saltet. Knåda väl tills det är homogent och låt det jäsa i rumstemperatur i 1 timme.
4. Forma den jästa degen till bullar och lägg dem på plåten. Låt plåten stå i 15 minuter för att jäsa mer. Pensla bullarna med en äggula och strö över sesamfrön.
5. Grädda bullarna i mitten av en förvärmd ugn på 190 grader tills de är gyllenbruna.
6. Skiva löken tunt. Krama citronsaften över och salta. Gnugga in citronen och saltet, krydda sedan med sumak och rör om.
7. Lägg pannbiffarna i en grillpanna och stek tills de fått fin färg på båda sidor. Under tiden kan tomaterna grillas, tillsammans med grön sivripaprika om så önskas.
8. Dela bröden på mitten och ett lager ruccolasallad i botten, sedan sumaklöken, pannbiffarna, tomaten, paprika om så önskas och sist ovandelen av brödet. Smaklig måltid!