
Klassisches rahmschnitzel mit nüdeli
Schweiz
Klassisk gräddig schnitzel med nudlar

Det schweiziska köket är kanske inte känt för sitt låga kaloriinnehåll, men det smakar underbart. En populär restaurangrätt som nog mången schweiziskt barn velat ha när familjen var på restaurang är denna, En gräddig schnitzel utan panering. Klassiskt sett äts den med Nüdeli: Nudlar eller pasta.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 102
Ingredienser
Nudlar, 350 g
Fläskkarré, 8 skivor
Champinjoner, 150 g
Gul lök, 1 st
Vitt vin, 2½ dl
Buljong, 2 dl
Crème fraîche, 2 dl
Vispad grädde, 1½ dl
Vetemjöl att pudra köttet med
Steksåsbas (Bratensauce) från tub, 1½ msk
Citronsaft, lite efter smak
Smör efter smak och behov
Majsstärkelse vid behov
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Paprikapulver efter smak
Färsk bladpersilja efter smak som garnering
Tillagning
1. Värm ugnen till 60 grader, ställ in en liten ugnsform eller plåt.
2. Lägg smöret i stekpannan och värm det. Stek köttet på båda sidor under vardera cirka 1½ minut, pudra över lite mjöl efter cirka 1 minut.
3. Ta upp köttet efter 3 minuter, krydda med lite salt, peppar och paprika och ställ in dem i ugnen för att hålla det varmt.
4. Fräs en hackad lök i samma panna som köttet stektes i, deglasera med vitt vin och reducera till hälften.
5. Fräs skivad svamp med lite salt och paprika i en annan stekpanna, tills den är lite mjuk. Ställ åt sidan.
6. Rör ner mjölet från köttet i pannan där vinet reducerats. Tillsätt buljong och såsbas. Rör om med en visp, tillsätt crème fraîche och låt sjuda i cirka 5 minuter på medelvärme tills såsen är lätt krämig.
7. Sila bort löken från såsen och häll tillbaka såsen i pannan. Tillsätt den stekta svampen i såsen.
8. Vispa grädden. Tillsätt ¾ av den vispade grädden i såsen så att den blir fin och fluffig. Tillsätt vid behov lite majsstärkelse uppblandad i kall vätska och låt puttra till önskad tjocklek,
9. Låt såsen bli varm igen (koka inte), tillsätt lite citronsaft och smaka av.
10. Vänd ner köttet kort i såsen innan servering.
11. Tillsätt om så önskas en tesked vispad grädde till köttet före servering och garnera eventuellt med lite bladpersilja. Servera med nudlar.