
Кефирдегі окрошка
Kazakstan
Okroshka med kefir

Okroshka är en kall soppa med ryska anor, ursprungligen gjord på kvass men här på kefir. I sommarvärmen, efter den kvava brännande solen, finns det inget bättre än att ta ett mellanmål med kall, uppfriskande okroshka. Några isbitar i så blir den kall längre! Tycker du att det låter läskande? Då är det här receptet för dig!
- Tillagningstid: 2 timmar 40 minuter inklusive förberedelser och bryggtid
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 805
Ingredienser
Kokta potatisar, 7 st
Hårdkokta ägg, 6 st
Rädisor, 10-11 st
Gurkor, 5 st
Kokt korv (av fläsk- och nötkött), 400-500 g
Kefir med låg fetthalt, 2 l
Färsk dill efter smak
Färsk gräslök efter smak
Färsk persilja efter smak
Mineralvatten, 1½ l
Majonnäs eller smetana, 100-150 g
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Lägg hälften av de sköljda och hackade färska örterna i botten av soppskålen. Strö över salt och knåda allt ordentligt. Skala den kokta potatisen och äggen, skär dem i små tärningar och lägg i skålen med örterna.
2. Skär rädisorna och gurkorna i strimlor eller riv dem och lägger dem i skålen. Skär den kokta korven i tärningar och lägg i. Salta, tillsätt lite peppar och blanda.
3. Tillsätt majonnäs eller smetana, eller båda, och blanda allt igen. Tillsätt vätska: Kefiren och mineralvattnet och blanda allt noggrant igen. Smaka av med salt och peppar och ställ in skålen i kylen så att okroshkan kan brygga.
4. Efter en timme eller två är den färdiga okroshkan färdig att ställas på bordet. Servera i vackra sommartallrikar. Strö resten av de hackade örterna över.