Кефирдегі окрошка

Kazakstan

Okroshka med kefir

Okroshka är en kall soppa med ryska anor, ursprungligen gjord på kvass men här på kefir. I sommarvärmen, efter den kvava brännande solen, finns det inget bättre än att ta ett mellanmål med kall, uppfriskande okroshka. Några isbitar i så blir den kall längre! Tycker du att det låter läskande? Då är det här receptet för dig!

  • Tillagningstid: 2 timmar 40 minuter inklusive förberedelser och bryggtid
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 805

Ingredienser

Kokta potatisar, 7 st

Hårdkokta ägg, 6 st

Rädisor, 10-11 st

Gurkor, 5 st

Kokt korv (av fläsk- och nötkött), 400-500 g

Kefir med låg fetthalt, 2 l

Färsk dill efter smak

Färsk gräslök efter smak

Färsk persilja efter smak

Mineralvatten, 1½ l

Majonnäs eller smetana, 100-150 g

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tillagning

1. Lägg hälften av de sköljda och hackade färska örterna i botten av soppskålen. Strö över salt och knåda allt ordentligt. Skala den kokta potatisen och äggen, skär dem i små tärningar och lägg i skålen med örterna.

2. Skär rädisorna och gurkorna i strimlor eller riv dem och lägger dem i skålen. Skär den kokta korven i tärningar och lägg i. Salta, tillsätt lite peppar och blanda. 

3. Tillsätt majonnäs eller smetana, eller båda, och blanda allt igen. Tillsätt vätska: Kefiren och mineralvattnet och blanda allt noggrant igen. Smaka av med salt och peppar och ställ in skålen i kylen så att okroshkan kan brygga. 

4. Efter en timme eller två är den färdiga okroshkan färdig att ställas på bordet. Servera i vackra sommartallrikar. Strö resten av de hackade örterna över.