Жазғы көкөніс салаты
Kazakstan
Sommarsallad
Gör en lätt sallad av de grönsaksingredienser som finns tillgängliga, här med en aromatisk dressing! Fräscht och smakrikt på samma gång. Servera gärna som tillbehör till den köttfärsgratäng på franskt vis som det finns recept på här på hemsidan.
- Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 225
Ingredienser
Färsk dill efter smak
Citronsaft, 3 msk
Gröna kärnfria oliver, 60 g
Gurka, 250 g
Morötter, 150 g
Honung, 1 msk
Solrosolja, 4 msk
Vitkål, ½ kg
Salt efter smak
Dijonsenap, 1 msk
Tillagning
1. Ta bort de yttersta bladen från vitkålen, strimla den med en kniv och lägg på ett fat. Salta kålen efter smak och rör om.
2. Skölj gurkan och morötterna väl. Dela gurkan mitt itu på längden och skär sedan varje halva i tunna skivor. Lägg den hackade gurkan i en djup skål. Skala morötterna och riv dem på ett fint rivjärn i en skål med gurkan.
3. Skölj dillen och torkar med hushållspapper, putsa rötterna. Finhacka med en kniv. Cirka 4 kvistar dill är lagom. Ett rivet, syrligt äpple kan läggas till ingredienserna i detta skede om så önskas.
4. Skaka den saltade kålen väl med händerna. Lägg till kålen i skålen med resten av grönsakerna.
5. Skär oliverna i tunna ringar. De kan ersättas med ättiksgurkor om så önskas. Jag lägger till oliver i salladen.
6. Häller solrosolja i skålen (olivolja är också möjligt). Tillsätt citronsaft, senap och honung. Blanda alla ingredienserna till såsen. Häll dressingen över salladen och rör om. Låt salladen stå i ett par minuter och smaka av, salta om det behövs. Serverar den färdiga salladen till bordet.