
Jambalaya
USA
Jambalaya

Det finns inget som en gryta jambalaya för att få igång dina smaklökar. Den här supersmakfulla rätten kombinerar bitar av kyckling, andouillekorv och räkor med ris och kreolsk krydda för den ultimata gryträtten som är förvånansvärt enkel att göra! New Orleans under ett och samma grytlock. Om den franskättade andouillekorven inte går att få tag på går det bra med till exempel chorizo.
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 660
Ingredienser
Olivolja, 3 msk till jambalayan + 2 msk till räkorna
Kycklinglårfiléer, 455 g
Kreolsk kryddblandning, 1 msk till jambalayan + 2 tsk till räkorna
Andouillekorv, 340 g
Silverlök, 1 st
Grön paprika, 1 stor
Stjälkselleri, 2 stjälkar
Vitlöksklyftor, 6 st
Torkad oregano, 1 tsk
Salt, ¾ tsk
Lagerblad, 2 stora
Tomatsås, 400 g
Kycklingbuljong, 5,4 dl
Långkornigt vitt ris, 3,6 dl
Salladslökar, 3 st
Färsk bladpersilja, hackad, 2 msk
Stora råa räkor, 225 g
Tillagning
1. Klappa kycklingbitarna väldigt torra med hushållspapper, skär dem i lagom stora bitar och krydda med 1 msk av den kreolska kryddmixen.
2. Värm en stor gryta till medelvärme med olivoljan och tillsätt kycklingen. Stek tills den fått färg på alla sidor och ta sedan upp den på en tallrik med en hålslev. Skiva korven och tillsätt den, låt den steka i några minuter eller tills den fått färg och ta sedan upp den på samma tallrik som kycklingen. Täck med folie för att hålla värmen.
3. Tärna löken, paprikan och selleristjälkarna, tillsätt tillsammans med en nypa salt och fräs tills tärningarna är mjuka (cirka 12-15 minuter). Tillsätt några matskedar vatten om det börjar brännas fast för att skrapa upp de brynta bitarna. Tillsätt den hackade vitlöken och stek i ytterligare 2 minuter eller tills det doftar.
4. Tillsätt riset och blanda väl för att täcka varje riskorn med olja. Lägg tillbaka korven och kycklingen i grytan och tillsätt lagerblad, oregano, salt, tomatsås och kycklingbuljong. Öka värmen till hög och låt koka upp medan botten av grytan skrapas med en träslev för att få bruna bitar att lossna.
5. Sänk värmen till låg när det börjat koka. Se till att det inget fastnar på botten med en träslev och täck sedan med ett lock. Koka riset tills det är mjukt men inte mosigt (cirka 25 minuter). Ta snabbt av locket efter halva tiden och rör om riset så att det inte fastnar.
6. Krydda räkorna med kreolsk krydda. Värm en stor panna till medelvärme och tillsätt olivoljan. Tillsätt räkorna när oljan blivit varm och stek i ungefär 1 minut per sida eller tills räkorna nästan är genomkokta. Ta bort räkorna från pannan till en tallrik och täck med folie.
7. Ta locket av grytan när riset är färdig kokt och tillsätt räkorna. Fluffa riset med en gaffel och toppa med salladslök och persilja. Servera omedelbart. Njut!