Hovězí vývar z masa s nudlemi a zeleninou

Tjeckien

Nötköttsbuljong med nudlar och grönsaker

Högrev är ett underbart kött som kan användas på många sätt. I den stund man råkar ha högrev på ben hemma skulle det kunna vara buljongkok som gäller. DEt blir en fantastisk buljong - köttet får koka i cirka 7-8 timmar och buljongen serveras med lite grönsaker och soppnudlar. Här gör vi det lätt för oss på nudelfronten och köper färdiga nudlar - men buljongen ska du koka själv. 

  • Tillagningstid: 8 timmar 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 505

Ingredienser

Nötkött (högrev) på ben, 2-2½ kg

Morötter, 2 st

Persiljerot, 1 st

Rotselleri, 1 bit (ungefär hälften så stor som persiljeroten)

Gul lök, ½ st

Färsk libbsticka efter smak

Färsk bladpersilja efter smak

Vitlöksklyftor efter smak

Pepparkorn, 8 st

Kryddpepparkorn, 2 st

Lagerblad, 2 st

Smör efter smak och behov

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Nudlar efter smak och behov

Tillagning

1. Gnid in köttet med salt, lägg i en stor gryta och täck med kallt vatten.

2. Lägg till en halv lök med det bruna skalet, ett lagerblad, hela pepparkorn, hela kryddpepparkorn, hela vitlöksklyftor och salt (ta 1 rågad matsked i början).

3. Ställ på spisen och koka nästan upp långsamt. Samla upp smuts och skum från ytan med hjälp av en liten skopa eller sked.

4. Sänk värmen till låg när det nästan kokar.

5. Fortsätt tillaga långsamt utan att bubblor och plockar hela tiden upp smuts och skum. Detta kommer att säkerställa att buljongen inte är grumlig. Låt stå så här i cirka 7-8 timmar. Detta kommer att få ut mycket smak ur köttet. 

6. Under silningen av buljongen kan vätskan reduceras på olika sätt, tillsätt mer vatten om det behövs. Köttet måste ständigt vara nedsänkt.

7. Smaka av efter 7-8 timmar och tillsätt eventuellt salt efter smak.

8. Lyft upp köttet, löken, vitlöken och kryddorna.

9. Låt sedan fonden svalna lite så den inte är varm och sila den genom en ostduk för att få en vackert klar fond. 

10. Sätt tillbaka den klara fonden på spisen och börja värma, nu spelar det ingen roll om det kokar upp.

11. Skär upp lite av köttet och lägg tillbaka det i soppan.

12. Skala och putsa morot, persiljerot och rotselleri och skär dem i små tärningar.

13. Stek rotfrukterna i smör och lägg i den varma fonden. Koka på svag värme tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt även mald peppar.

14. Tillsätt på slutet hackad persilja och libbsticka, låt det koka upp igen.

15. Koka samtidigt soppnudlarna, gärna hemgjorda, i en kastrull med saltat vatten.

16. Servera soppan på nötköttsbuljong med nudlar i djupa tallrikar.