Hot roast beef sandwich

USA

Het roast beef sandwich

Den här typen av öppen varm nötköttssandwick med sås är värmande mat så som den kan serveras på en vägkrog i USA. Bäst blir det med en högrev eftersom den kan tillagas supermör och strimlas lätt med en gaffel. Luffarbiff kan användas om man vill kunna skiva köttet. Oavsett vilket är det möra köttet och den hemlagade såsen ren komfortmat från sydstaterna. Servera på lättgjord texastoast med mosad potatis med kärnmjölk (recept finns på dessa båda tillbehör på hemsidan). 

  • Tillagningstid: 8 timmar 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 522

Ingredienser

Högrev, 900 g

Salt, ¾ tsk

Granulerad vitlök, ¾ tsk

Malen svartpeppar, ½ tsk

Lökpulver, ½ tsk

Torkad rosmarin, ½ tsk

Torkad timjan, ½ tsk

Gul lök, ½ stor

Lagerblad, 1 st

Vitlöksklyftor, 1½ st

Oxbuljong, 2,4 dl

Worcestershiresås, 1 msk

Smör, 1 msk

Vetemjöl, 2 msk

Sky från tillagningen av köttet, 3,6 dl

Vispgrädde, 2 msk

Browning sauce, ½-1 tsk

Färsk bladpersilja, hackad, 1 msk

Tillagning

1. Börja med köttet. Klappa högrevsköttet torrt med hushållspapper. Blanda ihop salt, granulerad vitlök, svartpeppar, lökpulver, rosmarin och timjan i en liten skål. Gnid in på alla sidor av köttet, men spara 1 tsk till buljongen.

2. Hetta upp ett par klick olivolja i en stor stekpanna. Bryn det kryddade köttet på medelhög värme på alla sidor i 2-3 minuter per sida. Häll oxbuljong i pannan bara för att deglasera och kunna skrapa av bruna bitar från botten, tillsätt den sparade kryddblandningen.

3. Spraya grytan på en 6 liter stor slow cooker med matlagningsspray. Lägg hackad lök, hackad vitlök och lagerblad på botten. Lägg köttet på toppen. Häll den kryddade oxbuljongen och Worcestershiresås över köttet. Täck över och koka i 8-10 timmar på låg eller 3-4 timmar på hög värme.

4. Ta bort lagerblad när köttet är klart och häll vätskan med löken (sila om så önskas) från slow cookern men spara ungefär 4 msk i slow cookern. Använd 2 gafflar för att strimla köttet, rör tillbaka till vätskan. Låt stå utan lock medan såsen tillagas.

5. Nu är det dags för såsen. Smält smör i en kastrull på spishällen. Tillsätt mjöl under vispning på medelvärme tills det absorberats. Vispa gradvis i 3,6 dl köttsky, browning sauce och vispgrädde. Öka värmen och låt koka upp, sänk sedan omedelbart värmen. Tillsätt ytterligare vätska efter behov för att tunna efter smak. Låt puttra på låg i 5 minuter. Sleva hälften av såsen över det strimlade köttet, servera resten vid sidan av, håll varmt.

6. Servera med smör och rostat vitt bröd eller bitar av texastoast. Toppa brödet med potatismos, kött och sås. Garnera med persilja och servera genast.