Homemade french fries

USA

Hemgjorda pommes frites

Det finns måååånga recept på pommes frites på nätet! Här är äkta amerikanska på röd russetpotatis, friterade i olja. De är lätta att göra i förväg och sedan fritera när de ska användas för ett snabbt mellanmål eller som tillbehör! De kan ätas som de är, kanske med en cheddarostsås à la nacho eller med brunsås i en kanadenisk poutine, eller till vilken god stekt rätt som helst.

  • Tillagningstid: 15 minuter + blötläggning minst 1 timme
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 470

Ingredienser

Stora rödbruna potatisar, 6-7 st

Rapsolja, 1½ l

Salt efter smak

Tillagning

1. Skiva potatisen i 1¼ cm tjocka skivor. Skär dem sedan i lika tjocka stavar. Blötlägg dem i kallt vatten och låt dem ligga i minst en timme eller över natten. (Ju längre desto krispigare pommes frites.)

2. Skölj potatisstavarna två gånger med kallt vatten och klappa dem helt torra.

3. Värm oljan till 150 grader. Fritera potatisen i cirka 6 omgångar i 5-6 minuter/omgång. Fyll inte genom att lägga i för många åt gången, då går krispigheten förlorad. Ta upp med en hålslev och lägg på hushållspapper.

4. Öka värmen på oljan till 200 grader. Fritera pommes fritesen i omgångar en andra gång tills de är gyllenbruna, cirka 5 minuter/omgång. Lägg dem på hushållspapper och strö genast över salt. Färdiga att servera!