Homemade buttery flaky pie crust
USA
Hemlagat smörigt och frasigt pajskal
Här är ett recept på ett perfekt smörigt och frasigt pajskal från grunden. Det är inte alltför komplicerat att göra - inte värst svårare än att äta en god paj ;) Receptet ger två pajskal. Om du bara behöver ett kan halva degen frysas in, det klarar sig i frysen i tre månader.
- Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter inklusive förberedelser och kylning
- Antal pajskal: 2 st
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 327
Ingredienser
Vetemjöl, 315 g
Salt, 1 tsk
Osaltat smör, 6 msk
Vegetabiliskt matfett, 130 g
Vatten, 1,2 dl
Tillagning
1. Vispa ihop mjöl och salt i en stor skål.
2. Tillsätt smör och vegetabiliskt matfett. Använd en degblandare eller två gafflar för att skära ner smöret och matfettet i blandningen tills det liknar grovt mjöl (ärtstora bitar med några större fettbitar är OK). I det här steget bryts det kalla fettet i små små mjölbelagda bitar, det blir inte helt införlivat. Överarbeta inte ingredienserna.
3. Mät upp vatten i en kopp. Tillsätt is. Rör om. Mät sedan upp 1,2 dl vatten, då isen har smält lite. Ringla ner kallt vatten, en matsked åt gången, och rör om med en gummispatel eller träsked efter att varje matsked har tillsatts. Sluta tillsätta vatten när degen börjar bilda stora klumpar. Tillsätt inte mer vatten än du behöver.
4. Överför pajdegen till en mjölad arbetsyta. Använd mjölade händer och vik in degen i sig själv tills mjölet är helt införlivat i fetterna. Degen ska gå ihop lätt och inte kännas för kladdig. Undvik att överarbeta degen. Doppa fingrarna i isvattnet om degen känns lite för torr eller smulig, fortsätt sedan att föra ihop degen med händerna. Strö över mer mjöl om degen känns för kladdig, fortsätt sedan att föra ihop degen med händerna. Forma den till en boll. Använd en vass kniv för att skära itu den på mitten. Platta försiktigt ut varje halva till 2½ cm tjocka skivor med händerna.
5. Slå in varje deg tätt i plastfolie. Kyl i minst 2 timmar och upp till 5 dagar.
6. Efter att degen har svalnat i minst 2 timmar kan den kavlas ut. Arbeta med ett pajskal i taget, förvara det andra i kylen tills det är redo att kavlas ut. Mjöla arbetsytan, kaveln och händerna lätt och strö lite mjöl ovanpå degen. Använd mild till medelhög kraft med kaveln på degen – tryck inte för hårt på degen. Börja från mitten av degen och kavla ut i alla riktningar, vänd på degen med händerna medan det går. Vrid pajskalet mellan kaveldragningarna och vänd det till och med för att se till att det inte fastnar på din arbetsyta. Strö på lite mer mjöl om det fastnar. Kavla degen till en mycket tunn 30 cm stor cirkel, som är den perfekta storleken för att passa en pajform på cirka 23 cm. Pajdegen blir drygt 3 mm tjock, vilket är ganska tunt. Synliga fläckar av smör och fett i degen är helt normalt och förväntat.
7. Använd kaveln för att lyfta över pajskalet till pajformen eftersom degen är så tunn. Rulla försiktigt ena änden av degcirkeln på kaveln, rulla tillbaka den och dra långsamt bort den från arbetsytan medan det går. Ta upp den och rulla försiktigt ut den över pajformen.
8. Fortsätt nu med pajen enligt instruktionerna i receptet till vilket pajskalet ska användas. Om degen kräver förbakning kan den bakas fylld med torkade bönor eller ärtor till önskad gräddningsgrad. Fodra pajskalet med bakplåtspapper, fyll med torkade bönor eller ärtor och häll av dem när pajskalet är tillräckligt gräddat. Om det ska vara halvklart krävs cirka 15-16 minuter i 190 grader. Om det ska vara helt klart krävs cirka en kvart till.