Halo-halo
Filippinerna
Halo-halo
Halo-Halo är gjord av rakad is, kondenserad mjölk och söta ingredienser som gelé, bönor, majs, kanderad frukt, färsk frukt, ube-glass och ibland bitar av leche flan (filippinsk söt vaniljsås). De flesta asiatiska länder har en eller annan variant av en söt isdessert. Ursprunget till Halo-Halo härrör troligen från en japansk dessert som heter kakigori, rakad is serverad med söta bönor. Till Filippinerna kom isen med amerikaner i mitten av 1800-talet. Den första isanläggningen, Insular Ice Plant, byggdes sedan 1902. Med den lättillgängliga isen och införandet av ny mat av japanerna under deras ockupation före andra världskriget började skapa sin historia.
- Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 863
Ingredienser
Isflagor (rakad is), 4,8 dl
Banan, 1 stor
Ung kokosnöt, riven, 2,4 dl
Söta majskorn eller kikärtor, 1,2 dl
Kondenserad mjölk, 4,8 dl
Fast gelatin, 2,4 dl
Mango, 2 mogna
Jackfrukt, mogen och tärnad, 2,4 dl
Lila jams, kokt och mosad, 2,4 dl (eller ube halaya)
Glass, 4 kulor efter smak
Puffat ris, 1,2 dl
Tillagning
1. Skala mangon och skär den i 1¼ cm stora tärningar.
2. Dela varje ingrediens i 4 lika delar. Ta fram 4 höga glas och lägg sedan varje ingrediens lager för lager.
3. Lägg 1,2 dl rakad is i varje glas.
4. Häll en fjärdedel av den kondenserade mjölken över den rakade isen i varje glas.
5. Lägg en kula glass ovanpå.
6. Ringla lite rispuffar (eller nötter) ovanpå glassen.