Halo-halo

Filippinerna

Halo-halo

Halo-Halo är gjord av rakad is, kondenserad mjölk och söta ingredienser som gelé, bönor, majs, kanderad frukt, färsk frukt, ube-glass och ibland bitar av leche flan (filippinsk söt vaniljsås). De flesta asiatiska länder har en eller annan variant av en söt isdessert. Ursprunget till Halo-Halo härrör troligen från en japansk dessert som heter kakigori, rakad is serverad med söta bönor. Till Filippinerna kom isen med amerikaner i mitten av 1800-talet. Den första isanläggningen, Insular Ice Plant, byggdes sedan 1902. Med den lättillgängliga isen och införandet av ny mat av japanerna under deras ockupation före andra världskriget började skapa sin historia.

  • Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 863

Ingredienser

Isflagor (rakad is), 4,8 dl

Banan, 1 stor

Ung kokosnöt, riven, 2,4 dl

Söta majskorn eller kikärtor, 1,2 dl

Kondenserad mjölk, 4,8 dl

Fast gelatin, 2,4 dl

Mango, 2 mogna

Jackfrukt, mogen och tärnad, 2,4 dl

Lila jams, kokt och mosad, 2,4 dl (eller ube halaya)

Glass, 4 kulor efter smak

Puffat ris, 1,2 dl

Tillagning

1. Skala mangon och skär den i 1¼ cm stora tärningar.

2. Dela varje ingrediens i 4 lika delar. Ta fram 4 höga glas och lägg sedan varje ingrediens lager för lager.

3. Lägg 1,2 dl rakad is i varje glas.

4. Häll en fjärdedel av den kondenserade mjölken över den rakade isen i varje glas.

5. Lägg en kula glass ovanpå.

6. Ringla lite rispuffar (eller nötter) ovanpå glassen.