Guisado cordero

Spanien

Spansk lammgryta

En spansk lantligt traditionell lammstuvning sitter fint en sval dag - den mättar och ger energi. Dryga gärna ut den med morötter och potatis. Kryddningen kan du också verkligen anpassa efter egen smak. Ha i timjan om du vill, eller ett par röda chilifrukter tillsammans med vinet. Om du vill få grytan ännu tjockare kan du ha i lite majsstärkelse. Det här är Spanien i en gryta!

  • Tillagningstid: 1 timme 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 492

Ingredienser

Lammstek eller grytbitar av lamm, 1 kg

Silverlök, 1 st

Vitlöksklyftor, 2 st

Röd paprika, 1 st

Gul paprika, 1 st

Passerade tomater, 335 g

Malen spiskummin, ½ tsk

Rött vin, 3 dl

Salt efter smak

Malen svartpeppar efter smak

Rökt paprikapulver efter smak

Torkad oregano, 2 tsk

Färsk bladpersilja

Olivolja 

Tillagning

1. Putsa köttet och skär det i medelstora tärningar. Krydda köttet efter smak och vänd det i en skvätt olivolja så att det blir helt täckt. Strö över torkad oregano och paprikapulver. Låt köttet vila medan annat förbereds.

2. Skala löken och skär den i små tärningar. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och dela paprikorna, ta bort stjälken, fröna och de vita delarna av paprikaköttet. Skär sedan paprikorna i bitar.

3. Värm en skvätt olja i en emaljgryta och fräs först löken och vitlöken under omrörning. Lägg ner köttet efter cirka 3 minuter, se till att det blir runtom. Köttet ska förseglas och få fin färg, inte bli tillagat. Lägg paprikan i pannan när köttet är brynt. Låt steka i 5 minuter, tillsätt sedan de passerade tomaterna. Blanda väl och tillsätt vin och spiskummin. Salta och peppra lite. Rör om igen och lammet koka utan lock i 5 minuter, täck sedan med lock för att koka i ytterligare 45 minuter.

4. Skölj och finhacka bladpersiljan. Smaka på grytan och justera eventuellt kryddningen efter tillagningstiden. Låt köttet koka lite till om det behövs för konsistensen. Om själva grytan ska bli lite tjockare kan det kan koka lite mer utan lock. Strö över persiljan. Ugnsbakad potatis passar fint till om inte potatis redan finns i grytan - se gärna receptet på Patatas al horno här på hemsidan.