Green beans amandine

USA

Haricots verts med mandel

Det här receptet må vara hämtat från USA men det är inspirerat av ett klassiskt franskt recept med gröna bönor (haricots verts), smörig rostad mandel, mjuk schalottenlök och några droppar citron. Rätten är tillräckligt enkel att laga till vardags, men snygg nog för fest. Gör den i en stekpanna, det kräver lite omrörning men det är det värt.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 97

Ingredienser

Osaltat smör, 2 msk

Mandelspån, 1,2 dl

Liten schalottenlök, 1 st

Haricots verts, 455 g

Färskpressad citronsaft, 2 tsk

Vatten, 1,2 dl + 1 msk

Fint salt, ½ tsk (eller efter smak)

Nymalen svartpeppar efter smak

Tillagning

1. Smält smöret i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt mandeln när smöret smält helt. Stek under ständig omrörning med en stekspade eller träslev tills smöret har fått färg och mandeln börjar bli brun, cirka 7-8 minuter. 

2. Skala och skiva schalottenlöken, tillsätt den till mandeln och stek under konstant omrörning i 1 minut. Rör ner citronsaften och 1 msk vatten. Koka under omrörning tills vätskan tjocknat tillräckligt för att stekspaden ska lämna ett öppet spår i pannan bakom sig, cirka 1 minut till.

3. Använd stekspaden för att ösa upp all blandningen i en skål, och ställ den åt sidan tills vidare. Sätt tillbaka den tomma stekpannan till spishällen och tillsätt haricots verts, 1,2 dl vatten och ½ tsk salt. Täck över och koka på medelvärme, rör om då och då, tills bönorna är nästan mjuka, cirka 9-10 minuter.

4. Ta av locket och koka på medelhög värme tills vätskan avdunstat, cirka 2-4 minuter.

5. Lyft av pannan från värmen och tillsätt mandelblandningen, blanda ihop. Smaka av med salt och peppar efter smak och servera.