Гороховый суп

Ryssland

Ärtsoppa

Det här är ett recept på klassisk rysk ärtsoppa. Vilken sorts ärtor som helst duger, men räkna med att tillagningstiden kommer att variera. Beroende på sort kan det ta från 30 till 90 minuter för ärtorna att nå önskad konsistens. Det händer också att ärtor inte kokas ens efter 3-4 timmars tillagning. Det går att blötlägga ärtorna innan tillagningen men det går egentligen också att hoppa över. Se till att titta på produktionsdatumet när du köper ärtorna. Ju fräschare det är, desto bättre och snabbare kommer det att koka. Färska ärtor är ljusgula, inte bleka. Istället för vatten kan du använda kött-, grönsaks- eller svampbuljong om du vill. Ingredienserna i övrigt kan du också variera efter tillgång, tycke och smak - det gör de i Ryssland.

  • Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 525

Ingredienser

Torkade gula ärtor, 200 g

Potatis, 240 g

Morötter, 155 g

Gul lök, 110 g

Palsternacka, 80 g

Jägarkorv, 100 g

Rökt korv, 100 g

Rökt fläsk, 150 g

Vegetabilisk olja, 2 msk

Salt efter smak

Malen svartpeppar efter smak

Färsk bladpersilja, 15 g

Vatten, 1½ l

Bröd som tillbehör

Tillagning

1. Skölj ärtorna väl under rinnande kallt vatten, byt flera gånger tills vattnet blir klart. Lägg de sköljda ärtorna i en stor kastrull. Häll i kallt vatten. Skölj palsternackan väl och skrubba den ren. Skär av toppen. Lägg ner den bland ärtorna. Koka upp.

2. Koka på låg värme med locket på tills ärtorna nästan är klara. Ärtorna ska tillagas och bli mjuka. Tillagningstiden kan variera. 

3. Skala och skölj potatisen väl. Skär i små bitar. Ju finare potatisen skärs, desto kortare tid tar den att koka.

4. Tillsätt potatisen i kastrullen med de kokta ärtorna och låt koka upp. Koka i 8-10 minuter på låg värme.

5. Skär korvarna och det rökta köttet i små bitar. Lägg ner dem i kastrullen.

6. Värm oljan i en stekpanna. Skala, skölj och torka löken. Skär den i små tärningar och lägg i stekpannan när oljan är varm. Stek i 2-3 minuter på måttlig värme under omrörning.

7. Skala och skölj morötterna. Riv dem på ett grovt rivjärn. Tillsätt morötterna till löken och stek på låg värme under omrörning i 5-7 minuter, tills allt blivit mjukt.

8. Tillsätt lök- och morotsblandningen till ärtsoppan i kastrullen. Krydda med salt och peppar efter smak, men var lite försiktig eftersom det rökta köttet redan är kryddat. Rör om och låt soppan koka upp. Koka i 8-10 minuter på låg värme.

9. Skölj och torka persiljan. Ta bort tjocka stjälkar. Finhacka bladen och tillsätt i soppan. Koka upp och stäng av värmen. 

10. Ärtsoppan enligt detta klassiska ryska recept är klar. Täck med lock och låt vila i ytterligare 10-15 minuter bara. Servera med bröd!