Golonka z piwie

Polen

Fläskknoge i öl

Golonka är en polsk klassiker, som kan ätas med surkål, kokt potatis, ugnsrostade grönsaker eller som här i en variant där den tillagas i öl. Det här är väl värt att pröva om du kan få fatt i själva i fläskknogen i lägget. Det är bara att säga som polackerna själva: Smacznego! Smaklig måltid! (För smakrikt är det.)

  • Tillagningstid: 2 timmar 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 838

Ingredienser

Fläskknoge, 4 st à ca 450 g

Hönsbuljong, 2 tärningar

Vitlöksklyftor, 4 st

Silverlökar, 3 st

Morötter, 2 st

Rotselleri, 1 st

Mörkt öl, 3 dl

Ljust öl, 5 dl

Honung, 1½ dl

Grovkorning senap, 100 g

Lagerblad, 3 st

Kryddpeppar, 5 hela korn

Fett till stekningen

Tillagning

1. Värm ugnen till 180 grader. 

2. Skölj och rengör köttet. Skär löken och grönsakerna i mindre bitar. Stek ihop allt i väl upphettat fett tills grönsakerna och köttet blir gyllene i färgen. Lyft över till en stor kastrull.

3. Häll ölen över grönsakerna och köttet. Fyll sedan grytan med vatten så att vätskan täcker ⅓ av köttet. Tillsätt kryddor, senap och hönsbuljongtärningar.

3. Grädda övertäckt i den förvärmda ugnen i cirka 2 timmar.

4. Ta av locket, häll honung över köttet och grädda i ytterligare 15 minuter tills köttet är knaprigt och brunt.