Golonka z piwie
Polen
Fläskknoge i öl
Golonka är en polsk klassiker, som kan ätas med surkål, kokt potatis, ugnsrostade grönsaker eller som här i en variant där den tillagas i öl. Det här är väl värt att pröva om du kan få fatt i själva i fläskknogen i lägget. Det är bara att säga som polackerna själva: Smacznego! Smaklig måltid! (För smakrikt är det.)
- Tillagningstid: 2 timmar 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 838
Ingredienser
Fläskknoge, 4 st à ca 450 g
Hönsbuljong, 2 tärningar
Vitlöksklyftor, 4 st
Silverlökar, 3 st
Morötter, 2 st
Rotselleri, 1 st
Mörkt öl, 3 dl
Ljust öl, 5 dl
Honung, 1½ dl
Grovkorning senap, 100 g
Lagerblad, 3 st
Kryddpeppar, 5 hela korn
Fett till stekningen
Tillagning
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Skölj och rengör köttet. Skär löken och grönsakerna i mindre
bitar. Stek ihop allt i väl upphettat fett tills grönsakerna och köttet blir
gyllene i färgen. Lyft över till en stor kastrull.
3. Häll ölen över grönsakerna och köttet. Fyll sedan grytan med vatten så att vätskan täcker ⅓ av köttet. Tillsätt kryddor, senap och hönsbuljongtärningar.
3. Grädda övertäckt i den förvärmda ugnen i cirka 2 timmar.
4. Ta av locket, häll honung över köttet och grädda i ytterligare 15 minuter tills köttet är knaprigt och brunt.