Garlic fried rice

Filippinerna

Stekt ris med vitlök

Stekt ris med vitlök eller sinangag är ett ångkokt ris stekt med mycket vitlök. Det är en favoriträtt i Filippinerna och större delen av Asien där ris anses vara basfödan. För filippiner är riset oftast betraktat som frukostmat, men det här sättet att tillaga ris passar bra till många stekta eller friterade rätter. För traditionell filippinsk frukost rekommenderas riset med bifftapa och stekt ägg (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Ris, ångkokt, 1,45 l

Vitlök, finhackad, 3 msk

Salt, 2 tsk

Matolja, 3 msk

Tillagning

1. Blanda ris och salt väl.

2. Hetta upp en stekpanna med matolja. Lägg i vitlöken när oljan är tillräckligt varm och stek tills färgen blir brun och konsistensen krispig

3. Tillsätt hälften av riset. Blanda riset väl med vitlöken under stekningen. 

4. Tillsätt den återstående hälften och stek sedan i 5 minuter eller tills riset är klart.

5. Ta bort från pannan och lägg riset i en serveringsskål. Garnera med stekt vitlök på toppen.