Gamberi all'arancia su crema di zucca

Italien

Apelsinräkor på pumpakräm

Pumpa brukar nog oftast kombineras med rustika och starka smaker som korv, svamp eller ost, åtminstone i Italien, men skaldjursrecept med pumpa är icke att förglömma! Här är en enkel men raffinerad förrätt: Apelsinräkor på pumpakräm. Doften av citrusfrukterna och sötman av pumpan förstärker den delikata men omisskännliga smaken av röda räkor för ett mycket gott resultat... även visuellt!

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 256

Ingredienser

Butternutpumpa, 600 g

Vatten, 2 dl

Färsk timjan efter smak

Olivolja (extra jungfruolja) efter smak

Salt efter smak

Röda jätteräkor, 12 st

Apelsin, 1 st

Tillagning

1. Skala pumpan och skär sedan pumpaköttet i cirka 2 cm tjocka skivor. Ta bort pumpafrön och trådar och skär pumpaskivorna i tärningar.

2. Lägg över pumpatärningarna i en stor kastrull, tillsätt en klick olja, salt, färska timjanblad och vatten. Täck med lock och låt koka på medelvärme i cirka 20 minuter.

3. Rensa räkorna under tiden. Ta bort huvudet och ryggskölden, lämna bara svansen kvar. Skär mitt i ryggen med en vass kniv och ta bort den svarta tråden inuti med en tandpetare. Skölj till sist räkorna under rinnande vatten.

4. Lyft över pumpatärningarna till en skål när de är kokta, häll av överflödigt vatten och mixa dem med en stavmixer tills det blir en slät och homogen kräm.

5. Pressa apelsinen för att få ur saften. Värm olivoljan i en panna, tillsätt räkorna och blanchera dem i ett par minuter på varje sida. Häll sedan i apelsinjuicen och koka på låg värme i ytterligare cirka 5 minuter. Ta räkorna ur pannan men lämna saften i pannan.

6. Fördela pumpakrämen lika mellan tallrikarna och lägg 3 räkor på varje, garnera med färsk timjankvist och servera!