Frites maison

Frankrike

Hemgjorda frites med vitlök

OK, i Frankrike hävdas nog gärna att (pommes) frites hör till det franska köket men i Belgien hävdas lika starkt att de är belgiska. En sak är säker dock: Under franska revolutionen i slutet av 1700-talet fanns gatukök i Paris som serverade frites. Alltjämt populära i gatukök, numera runt hela världen, men lika gångbart i finrummet. Gör egna, vetja!

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 5
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 343

Ingredienser

Potatis (till exempel Charlotte, BF 15 eller Belle de Fontenay), 1 kg

Olja efter behov

Fint salt efter smak

Havssalt (fleur de sel) efter smak

Vitlöksklyfta, 1-2 st

Tillagning

1. Skala 1 kg potatis, skär som vanliga pommes frites, skölj flera gånger och klappa torra i en handduk. Skala 1 eller 2 vitlöksklyftor, skär dem på mitten och plocka bort grodden om det behövs.

2. Sänk ner potatisstavarna och vitlöken i ett rikligt oljebad uppvärmt till 160 grader, fritera i cirka 10 minuter, ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Höj värmen på oljan till 180 grader och lägg ner potatisen i den tills den är gyllene och krispig.

3. Låt rinna av dem på hushållspapper, salta (gärna med en blandning av fint salt och fleur de sel), servera. Vitlöken kan ätas med potatisen om så önskas, eller utelämnas vid serveringen.