Французша ет

Kazakstan

Köttfärsgratäng i fransk stil

Denna köttfärsgratäng i fransk stil är förvisso populär, mättande och smakrik men den har snarare ryska rötter än franska. Det är ett lätt recept och rätten lagar till stor del sig själv i ugnen! Den passar fint med en råkostsallad, som t ex den sommarsallad som det finns recept på här på hemsidan.

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 390

Ingredienser

Vitlök, 15 g

Smetana, 20 % fetthalt, 150 g

Tomater, 200 g

Mjölk, ½ dl

Vegetabilisk olja, 40 ml

Gul lök, 150 g

Potatis, 300 g

Salt, 1 tsk

Malen svartpeppar efter smak

Cheddarost, 150 g

Nötfärs (eller fläskfärs), 300 g

Tillagning

1. Skölj potatis och tomater i kallt vatten. Skala potatisen och löken. Skär potatisarna på tvären i cirka 3 mm tjocka skivor. Hacka löken i tunna ringar. Skär tomaten i 5–6 mm tjocka skivor. Ta bort skalet från vitlöken och hacka. Riv cheddarn grovt. Annan hård ost som helst som smälter bra går bra att använda istället. Blanda ost med smetana. Majonnäs kan användas istället för gräddfil.

2. Lägg köttfärsen i en skål, tillsätt ½ tsk salt, samma mängd svartpeppar och den hackade vitlöken. Häll mjölk i köttfärsen och blanda väl med en sked. Häll 40 ml olja i potatisen och tillsätt salt. Andra potatiskryddor kan läggas till. Rör runt potatisen noggrant så att den blir jämnt blandad med olja och kryddor.

3. Lägg potatisen i botten av en ugnssäker form på 2 liter. Jämna ut lagret och komprimera det lite. Lägg sedan ut lökringarna och köttfärsen på dem. Fördela den över hela ytan, jämnt och kompakt. Fördela tomaterna över hela köttfärsens yta i ett lager. Bred ost blandad med Smetana eller majonnäs ovanpå tomaterna i ett jämnt lager.

4. Värm ugnen till 180°C. Ställ in formen när ugnen är varm. Grädda i 40 minuter eller tills potatisen är mjuk. Kontrollera potatisen med ett träspett. Täck pannan med aluminiumfolie med den matta sidan utåt om osten börjar bli alltför brynt. Ta ut den färdiga gratängen från ugnen, låt svalna i 10 minuter och servera sedan. Eftersom rätten redan innehåller potatis finns det ingen anledning att lägga till en extra tillbehör till den. En sommarsallad på färska grönsaker passar fint till.