Fondant au chocolat
Frankrike
Chokladfondant
Alla älskar väl chokladfondant? Den är enkel och går fort att göra. Men hur får man den att bli just en fondant, precis tillagad runt kanterna och väldigt flytande i mitten? Här är ett recept som ger en fondant efter 10 minuters gräddning. Då kan den lyftas ur sin form men mitten är fortfarande flytande. Gräddas fondanten kortare tid är den svår att få ur formen, om den gräddas längre tid blir kärnan inte flytande. Rätten kan kräva lite träning och att man känner sin ugn, har precis lagom mycket smet i formen och så vidare. Men när du hittat rätt - grattis!! Servera gärna med vaniljglass, du kan göra den själv med receptet Glace à la vanille, finns här på hemsidan, och en glassmaskin.
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 554
Ingredienser
Smör, 80 g
Mörk choklad (Valrhona Guanaja 70%), 150 g
Ägg, 4 st
Strösocker, 90 g
Vetemjöl, 20 g
Fleur de sel (havssalt), 1 nypa
Tillagning
1. Värm ugnen till 180 grader (varmluft).
2. Börja med att förbereda formarna. Om små ramekins (suffléformar) används, smöra och mjöla dem så att det blir enkelt att ta bort fondanterna senare. Om kakformar används är en diameter på 8 cm optimalt, klipp i så fall ut remsor av bakplåtspapper och klä formarna med dem. Lägg formarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper eller på en silikonplåt.
3. Smält smöret och chokladen på låg värme i en liten kastrull eller i mikron. Vispa under tiden ihop ägg och socker.
4. Häll smör- och chokladblandningen över ägg- och sockerblandningen när den är perfekt smält. Vispa ihop.
5. Tillsätt mjöl och fleur de sel och blanda sedan igen tills en perfekt homogen chokladfondantsmet erhålls. Fördela degen mellan formarna och grädda i 10 minuter. Tänk dock på att tiden kan variera något beroende på ugn och form.
6. Ta ut ur ugnen, ta bort formarna och bakplåtspappret om kakformar använts, flytta sedan fondanterna till tallrikar med hjälp av en spatel. Om ramekins använts: Vänd upp fondanterna på tallrikarna, lyft och skaka dem lätt för att lossa fondanterna. Det är lite svårare och kräver mer försiktighet, det kan vara lätt att bränna sig! Servera nu omedelbums!