Fasole cu ciolan afumat

Rumänien

Bönor med rökt fläsk

Njut av smaken av hemmet: Vita bönor med rökt fläskkött, en enkel men äkta rumänsk njutning, full av smak och traditionell charm. Ska det vara riktigt traditionsenligt tillagas rätten i kittel över öppen eld. Här är den anpassad till dagens kök - men rättaren är från igår och alltjämt populär!

  • Tillagningstid: 14 timmar 20 minuter inklusive inklusive blötläggning och övriga förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Torkade vita bönor, ½ kg

Rökt fläskknoge (eller rökt revbensspjäll), 1½ kg

Morötter, 2 st

Gul lök eller silverlök, 3 små

Tomatpuré, 2 msk (eller 3 msk om den är mindre koncentrerad)

Lagerblad, 2 st

Färsk dill, 1 knippe

Torkad dragon, ½ tsk

Malen svartpeppar, ¼ tsk

Salt, 1 msk

Solrosolja, ½ dl

Tillagning

1. Skölj de torkade bönorna och låt dem ligga ett par timmar i blöt innan de kokas.

2. Byt vatten till bönorna och koka dem i det nya vattnet. Häll av vattnet efter 10 minuters kokning och häll nytt kokande vatten över, upprepa proceduren 2-3 gånger.

3. Lägg ner köttet när vattnet bytts för tredje gången. Häll på vatten så att allt täcks.

4. Skär en lök i 4 bitar och lägg den tillsammans med lagerbladen i grytan.

5. Sänk värmen när det börjar koka, täck med lock och låt det puttra i cirka 1-1½ timme (tills bönorna är väl kokta).

6. Skala morötterna och de återstående lökarna. Hacka lökarna fint (men inte för fint), riv morötterna.

7. Lyft upp köttet från grytan när bönorna är färdigkokta. Låt det svalna något. Ställ grytan med bönorna åt sidan.

8. Ta bort köttet från benet och skär det i lagom stora bitar efter önskemål.

9. Fräs lök och morötter väl i en stor panna.

10. Tillsätt köttet till löken och morötterna i pannan när de stekts, låt stå i 5 minuter så att det blir brynt.

11. Lägg tomatpuré över köttet. Blanda väl och låt stå några minuter till.

12. Lägg bönorna från grytan med en slev över blandningen i pannan.

13. Blanda allt väl, låt puttra i cirka 15 minuter.

14. Krydda med salt och peppar, tillsätt finhackad dill och torkad dragon. Nu är det bara att äta och njuta!