Dill pickles
USA
Ättiksgurka med dill
Man kan undra varför man köper ättiksgurka i mataffären. Visst, inlagd gurka från butik kan vara gott, men dessa små rackare tar ättiksgurkan till en helt ny nivå. De är superenkla att göra (kylskåpet gör det mesta åt dig!), och de smakar fantastiskt. De är skarpa, syrliga och uppfriskande, med en beroendeframkallande vitlöks-och dillsmak. De kan ätas som mellanmål direkt ur kylen, men de är läckra på smörgåsar också. Pröva dem till en tuna melt vetja!
- Tillagningstid: 2 dygn 15 minuter inklusive förberedelser och lagringstid
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 96
Ingredienser
Persiska gurkor, eller västeråsgurkor, 2-4 st beroende på storlek
Vitlöksklyfta, 1 st
Senapsfrön, ½ tsk
Hela pepparkorn, ½ tsk
Färsk dill, några kvistar efter smak/burk
Destillerad vit vinäger (5-procentig ättikssprit), 1,2 dl
2 msk strösocker
½ msk havssalt
Tillagning
1. Skiva gurkorna på längden i fjärdedelar.
2. Fördela gurkorna mellan 4 eller 2 burkar à 2½ respektive 5 dl. Fördela vitlök, senapsfrö, pepparkorn och dillkvistar mellan varje burk.
3. Värm vatten, ättika, socker och salt i en medelstor kastrull på medelvärme. Rör tills sockret och saltet löser sig, cirka 1 minut. Låt svalna något och häll över gurkorna. Ställ åt sidan för att svalna till rumstemperatur och förvara sedan burkarna i kylen.
4. Gurkorna kommer att vara lätt inlagda efter två dagar, men deras bästa smak kommer att börja utvecklas runt dag 5 eller 6. De kan förvaras i kylen i flera veckor.