Desayuno criollo venezolano
Venezuela
Kreolsk frukost
Det finns ett brett utbud av rätter i venezuelansk mat för att tillfredsställa gommen. I en traditionell frukost ingår flera smaker som kompletterar varandra. Den kreolska frukosten kan bestå av den traditionella arepan som kan steks, rostas eller bakas tillsammans med strimlat kött eller kyckling, äggröra, svarta bönor, stekta kokbananer och riven ost. Här är ett recept med typiska ingredienser, om än inget kött.
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Frukost
- Kalorier/portion (kcal): 772
Ingredienser
Förkokt majsmjöl, 4,8 dl
Vatten, 4,8 dl
Salt, 1 tsk + efter smak
Ägg, 3 st + extra att steka om så önskas
Gul lök, 1 liten + ½ st
Tomat, 1 st
Vitlöksklyfta, 1 st (kan uteslutas) + 1 st
Malen peppar efter smak
Vegetabilisk olja efter behov
Svarta bönor, kokta, 2,4 dl
Malen spiskummin efter smak
Färskost (queso fresco) efter smak
Avokado efter smak
Smör till bröden (om så önskas)
Tillagning
1. Blanda majsmjölet med vattnet och 1 tsk salt i en stor skål.
2. Knåda tills det blir en slät blandning utan klumpar.
3. Forma bollar i storleken som en golfboll, platta till dem och stek på en het stekpanna på båda sidor tills de är gyllene och genomstekta på insidan (cirka 5-7 minuter).
4. Fräs en finhackad liten lök, finhackad tomat och 1 finhackad vitlöksklyfta (om så önskas) i en stekpanna med lite olja tills det är mjukt.
5. Vispa äggen och tillsätt dem i pannan, stek på låg värme tills de är rörda. Krydda med salt och peppar efter smak.
6. Fräs en halv finhackad lök och en finhackad vitlöksklyfta i en annan panna i olja.
7. Tillsätt de kokta bönorna, salt och spiskummin.
8. Koka på låg värme i cirka 10 minuter så att smakerna integreras.
9. Servera arepas (bröden) med smör tillsammans med perico (äggröran med lök och tomat), bönor, riven ost, skivad avokado och stekt ägg om så önskas - njut av en perfekt kreolsk frukost!