Deep-fried brie bites
Storbritannien
Friterad brie

Brie är nog mångas favoritost. Fritering gör den ännu godare! Dessa friterade briebitar är otroligt lätta att laga och blir till en fantastisk förrätt, eller ett mellanmål, eller en salladstoppning eller till och med ett smörgåspålägg. De är verkligen svåra att slå! Det behövs bara fem ingredienser och något att fritera i. De lagas från frysta så de kan förberedas i god tid!
- Tillagningstid: 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 584
Ingredienser
Brieost, 200 g
Pankoströbröd, 100 g
Vetemjöl, 50 g
Ägg, stora, 2 st
Mjölk, 1 msk
Olja efter behov till fritering
Tillagning
1. Skär brien i 9x3 cm stora bitar. De behöver inte ha exakt samma form och kanten behöver inte tas bort (om inte så önskas!).
2. Förbered sedan paneringsstationen. Ta fram 3 skålar, fyll en med ströbröd, en med mjöl och en med ägg och mjölk. Vispa äggen med en gaffel och krydda sedan varje skål med salt och peppar.
3. Rulla först briebitarna i mjölet, doppa dem sedan i ägget och rulla dem sist i ströbrödet. Rulla nu tillbaka bitarna i ägget och sedan i ströbrödet (så att de blir dubbelpanerade).
4. Lägg de panerade briebiarna i en lufttät behållare och ställ in i frysen för att frysa helt. Detta kommer att ta ett par timmar men de kan gärna ligga i frysen över natten.
5. Förvärm en fritös till 180 grader.
6. Fritera briebitarna (frysta) i 5-6 minuter, tills de är knapriga och gyllenbrun överallt. Osten ska vara helt smält, vilket kan kontrolleras med en sticka. Det ska då inte finnas något motstånd.
7. Lägg över den friterade brien till en bit hushållspapper på en tallrik, låt rinna av ett ögonblick och smaka av med salt & peppar. Servera direkt, gärna med tranbärssås (recept finns på hemsidan).