Creamy chicken with chenin, herbs and pink lady apples

Sydafrika

Krämig kyckling med chenin, örter och äpplen

Det finns hundratals vingårdar i Sydafrika. En populär druvsort på de sydafrikanska vingårdarna är chenin blanc, som faktiskt odlas mest i hela världen just här. Det är en druvsort som kommer från Loiredalen i Frankrike från början. Här är ett recept på kyckling med vitt vin av chenin blanc och äpplen som gärna får vara av den rosaaktiga, lätt syrliga och söta sorten pink lady. Äpplen av den sorten kan av klimatskäl inte odlas i Sverige men säljs ofta i våra affärer. Pröva gärna rätten med potatismos och varför inte smakrika korngryn som tillbehör?

  • Tillagningstid: 1 timme 20 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 400

Ingredienser

Kycklingklubbor eller kycklinglår med skinn och ben, 8-10 st

Olivolja, 1 skvätt

Gula lökar, 2 st (eller 4 st schalottenlökar)

Stjälkselleri, 1 stjälk

Vitlöksklyftor, 3 st

Vetemjöl, 2 msk

Vitt vin (chenin blanc), 2½ dl

Kycklingbuljong, 2 dl

Lagerblad, 2 st

Färsk timjan, 3 kvistar

Färsk rosmarin, finhackad, 1½ msk

Crème fraîche, 1¼ dl

Smör, 2 msk

Äpplen (pink lady), 2 st

Bladpersilja efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Förvärm ugnen till 180 grader.

2. Hetta upp en stor gryta med lock eller teflonpanna på spisen och tillsätt en rejäl skvätt olivolja.

3. Krydda kycklingen väl med salt och peppar på båda sidor och bryn i pannan med skinnsidan nedåt i cirka 8-10 minuter tills den är gyllene på båda sidor. Ta bort och ställ åt sidan.

4. Tärna baconet och tillsätt det i samma panna och stek i cirka 3 minuter, tills fettet har börjat smälta men inte är brunt.

5. Tillsätt hackad lök och hackad selleri och fräs i cirka 5 minuter, tills det blir genomskinligt.

6. Tillsätt hackad vitlök och stek snabbt i cirka 30 sekunder under omrörning så att den inte bränns vid.

7. Strö över mjölet och stek i en minut tills det absorberats. Tillsätt vinet och låt det snabbt bubbla.

8. Tillsätt buljong, finhackad rosmarin, timjan och lagerblad och koka detta i några minuter tills det reducerats med ungefär en tredjedel.

9. Lägg tillbaka kycklingen i pannan med eventuell saft, lägg på locket och stek i ugnen i 35 minuter.

10. Ta ut formen från ugnen och ta av locket. Lyft ur kycklingen och ställ åt sidan.

11. Ställ tillbaka kastrullen på spisen, rör ner crème fraîche och låt det bubbla kort. Lägg tillbaka kycklingbitarna i såsen med skinnsidan uppåt.

12. Sätt tillbaka grytan i ugnen med locket av i ytterligare 10-15 minuter tills det är gyllenbrunt.

13. Skär äpplena i 8 klyftor var med skal på. Värm upp en teflonpanna och smält smöret medan kycklingen går klart i ugnen. Stek äppelklyftorna försiktigt tills de är gyllene på varje sida.

14. Servera grytan med de karamelliserade äppelklyftorna utspridda ovanpå, garnera gärna med hackad persilja. Servera gärna med potatismos eller ris, eller bröd för att få upp såsen.