Cotlet de porc cu sos de ciuperci și smântână

Rumänien

Fläskkotletter med svamp- och smetanasås

Fläskkotlett med svampsås och smetana. Benfria skivor av stekt kotlett, fin svampsås och som tillbehör gärna ugnsbakad färskpotatis med en vitlöks- och dilldressing (recept finns på hemsidan). Ett recept på möra och saftiga kotletter, snabbt tillagade på bara 20 minuter.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 686

Ingredienser

Fläskkotletter, benfria, 6 skivor med cirka 1½-2 cm tjocklek

Olja efter smak och behov

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Rödlökar, 2 st

Vitlöksklyftor, 2 st

Smör, 40 g

Konjak eller whisky, 4 msk

Citronzest av ½ st citron

Färskpressad citronsaft, 2 msk

Champinjoner eller blandad skogssvamp, 1 kg

Smetana, 4 dl

Färsk bladpersilja eller andra örter efter smak 

Tillagning

1. Skär bort onödigt fett från kotletterna om så önskas. Banka dem, gärna med hjälp av en köttmörare med nålar.

2. Peppra kotletterna och pensla dem med olja. Låt marinera i rumstemperatur i cirka 30 minuter.

3. Tärna löken, skiva vitlöken och halvera eller kvarta champinjonerna beroende på storlek. 

4. Värm upp en teflonpanna på hög värme och lägg ner kotletterna. Stek dem cirka 2 minuter på ena sidan och någon minut på andra sidan, tills de är läckert brynta.

5. Lägg kotletterna på ett fat och salta lätt. Täck löst med aluminiumfolie.

6. Sänk värmen och använd pannan som kotletterna stektes i. Tillsätt löken och vitlöken tillsammans med en liten klick smör. Salta. Fräs löken i cirka 2 minuter tills den blir genomskinlig, utan att den bränns. Häll ner 2 msk konjak och höj värmen något. Flambera löken om så önskas. 

7. Pressade snabbt ner lite citronsaft och riv ner lite skal

Fräs i ytterligare 1 minut. Tillsätt svampen och höj värmen. Krydda allt med salt och peppar och fräs svampen i cirka 8 minuter. Rör om då och då. Tillsätt slutligen smetana och låt allt puttra försiktigt i ytterligare 2 minuter. 

8. Lägg ner kotletterna i såsen, garnera med lite hackade örter och simsalabim - klart.