Cœur de rumsteck flambé au cognac et topinambours

Frankrike

Konjaksflamberad fransk rumpstek med jordärtskockor

Vad sägs om en perfekt tillagad gumpstek, flamberad i konjak, deglaserad med rött vin och serverad med jordärtskockor med schalottenlök och persilja? Receptet bygger på den franska styckningstraditionen, där coeur de rumsteck är själva kärnan av rumpsteken, utskuren till fina biffar. Det handlar om bakdelskött från gumpen. Den franska styckningen kan nog sägas vara mer detaljerad än den svenska. 

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 456

Ingredienser

Rumpstek (cœur de rumsteck), 4 skivor à 200 g

Olivolja, 1 tsk

Schalottenlökar, 2 st

Vitlöksklyfta, 1 st

Konjak, 4 cl

Rött vin, 7 cl

Osaltat smör, 35 g

Jordärtskockor, 600 g

Fint salt efter smak

Nymalen peppar efter smak

Färsk bladpersilja, ett par kvistar

Tillagning

1. Skala och skär jordärtskockorna i små tärningar. Hacka persiljan. Skala och skiva schalottenlöken.

2. Lägg en schalottenlök i en gryta med olivolja och låt den svettas, tillsätt de avrunna jordärtskockorna och smaka av med salt. Stek under lock i cirka 10 minuter på låg värme, med lite vatten för att förhindra att de bränns.

3. Stek köttet snabbt i en het panna av rostfritt stål med en klick olivolja för att bryna det. Krydda med salt och peppar. Tillsätt en vitlöksklyfta och resterande schalottenlök. Flambera med konjak. Låt reducera och deglasera sedan med rött vin. Låt reducera till hälften, tillsätt smör och lägg tillbaka köttet i såsen i 5 minuter för att tillagas klart.

4. Tillagningen av köttet kan avslutas i en ugn på 200 grader i 3-6 minuter beroende på vilken extra tillagning som önskas.

5. Servera med jordärtskockor med persilja som tillsätts i sista minuten och gärna med pommes frites som tillbehör (se till exempel receptet för Frites maison här på hemsidan).