Cocochas de bacalao al pil-pil
Spanien
Vitlöksdoftande torskhalsar
Torskhalsar har vi inte lätt att hitta i de svenska affärerna men i norra Spanien tillagas de ofta, traditionellt "al pil pil" med vitlök och en chilifrukt. Receptet innehåller bara fem ingredienser och bygger på att torskhalsarna innehåller gelatin som gör pil-pil-såsen krämig. Torskhalsarna, eller mer specifikt musklerna i käkens nedersta del, har kommit att betraktas som en delikatess med sin sötma och det möra köttet.
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 524
Ingredienser
Torskhalsar, 600 g
Olivolja (extra jungfruolja), 2 dl
Vitlöksklyftor, 3 st
Röd chilifrukt (guindilla), 1 st
Bladpersilja, 1 kvist
Tillagning
1. Värm olivoljan i en djup stekpanna på låg värme. Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem i pannan tillsammans med den hela chilifrukten. Koka i 10 minuter så att oljan blir smaksatt och vitlöken kokt utan att bli brynt. Lyft ur vitlöksskivorna och chilifrukten och lägg åt sidan så länge.
2. Var nu noga med att oljan inte är för varm. Om den är det kommer inte gelatinet i torskhalsarna att kunna lösas ut eftersom torskhalsarna då drar ihop sig. Lägg i torskhalsarna med skinnsidan uppåt när oljans temperatur är så pass låg att det inte fräser när de läggs ner. Låt sjuda i cirka 4 minuter. Lyft torskhalsarna ur pannan, lugnt och stadigt så de inte går sönder.
3. Gelatinet som lösts ut kommer nu att synas som små bollar i oljan. Skaka pannan lätt så att gelatinet integreras med oljan, men var försiktig så att inte oljan skvätter. Efter några minuter kommer såsen att ha den konsistens som önskas. Ta hjälp av ett durkslag i metall om det är svårt att få rätt konsistens bara genom att skaka pannan - gör i så fall cirkulära rörelser i såsen med duskslaget så att allt lättare blandas. Smaka av och salta om det behövs.
4. Häll såsen ("pil-pil") på ett fat med kanter. Lägg torskhalsarna snyggt på såsen. Dekorera med vitlöksskivorna och chilifrukten. En bladpersiljekvist på det ger en fräsch touch till denna rätt. Den ska ätas direkt - vänta inte!