Coaste de porc la grătar cu marinadă picantă
Rumänien
Grillade revbensspjäll med kryddig marinad

Finns det någon som inte brinner för grillade revbensspjäll? Faktum är att grillade revben är en gemytlig och opretentiös rätt. De är inte tänkta att imponera på eleganta middagar, utan att delas med familj och goda vänner, vid ett bord fullt av glädje, men också av god smak. Receptet här är en variant med en lätt kryddig smak och en behaglig rökig nyans. I Rumänien är grillat fläskkött en stor artikel - och inte bara där, eller hur?
- Tillagningstid: 2 timmar 50 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 560
Ingredienser
Fläskrevben, tjocka, 1½ kg
Vitlöksklyftor, 3 st
Gul lök, ½ liten
Senapsfrön, 1 tsk
Fänkålsfrön, ½ tsk
Hel spiskummin, ½ tsk
Korianderfrön, ½ tsk
Rökt paprikapulver, ½ tsk
Mald peppar, 1 tsk
Paprikapulver, 1 tsk
Farinsocker, 2 msk
Grovt salt, krossat, 1 msk
Tabasco chipotlesås, 4-5 msk
Olja, 1-2 msk
Tillagning
1. Putsa revbenen, ta bort överflödigt fett om det behövs. Ta också bort det silvriga skinnet på baksidan av revbenen (sidan med benet), eftersom det inte har något mervärde och kan trycka ihop köttet och dra ihop det under grillningen.
2. Krossa kryddfröna i en mortel och lägg dem sedan i en mixer, tillsammans med hackad lök, vitlök, de två typerna av paprikapulver, salt, peppar, farinsocker och olja. Tillsätt 2 matskedar chipotlesås (Tabasco) och mixa till en pasta i 1 minut.
3. Bred ut den aromatiska pastan på revbenen och fokusera särskilt på den köttiga sidan. Lägg de kryddade revbenen på en bricka och täck dem med plastfolie. Revbenen kan marineras i minst 4 timmar eller till och med över natten i kylen, eller 1-1½ timme i rumstemperatur.
4. Skrapa bort all kryddpasta från revbenen med en sked när marineringen är klar och samla upp den i en liten skål. Blanda ner 2-3 msk chipotlesås (Tabasco) i den avskrapade kryddpastan.
5. Värm grillen väl. Lägg revbenen med den köttiga sidan nedåt när grillen blivit varm. Tillaga på detta sätt i 6-10 minuter, tills de karaktäristiska grillmärkena bildas på den köttiga sidan.
6. Efter att ha förseglat den köttiga delen ska revbenen tillagas på indirekt värme. Dra dem åt sidan på grillgallret med en grillspade, lägger dem med bensidan nedåt, i ett område av grillen som inte är direkt exponerat för elden. Applicera ett första lager av den kryddiga glasyren på revbenen. Se till att värmen är ganska låg och täck grillen.
7. Revbenen tillagas på detta sätt, över indirekt värme, i 20-25 minuter, tills de är genomstekta. Glasera dem 2-3 gånger till under tiden, tills kryddpastan är slut. Det ska den gå väldigt lätt att sticka in en gaffel i köttet när det är klart, och safterna som släpps ut ska vara klara utan några spår av blod.
8. Låt revbenen vila i 15 minuter innan de serveras. De kommer att bli saftiga och möra, smälta i munnen. Servera med sallad, tillbehör och sås efter eget val, eller varför inte med läcker och aromatisk bondpotatis och en hemmagjord vitlöksmajonnäs?