Classic tuna melt

USA

Klassisk tuna melt

En god, varm, rostad, ostig tuna melt rankas nog högt på många amerikaners lista över favoritmackor. Det är bara något så idylliskt och tröstande med en krämig tonfiskblandning mellan två skivor av knaperstekt bröd. I USA måste det finnas kittelkokta chips vid sidan av – helst picklad gurka också. Att sedan överösa dem med en het sås är rätt väg att gå. Njut av denna tuna melt till lunch, middag eller varför inte som vickning till midnatt.

  • Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 940

Ingredienser

Rödlök, 1 liten

Stjälkselleri, 1 st

Majonnäs, 1,2 dl

Färsk dill, hackad, 0,8 dl

Kapris, 1 msk + 1 msk spad (eller hackad jalapeño + spad)

Färskpressad citronsaft, 1 msk

Konserverad tonfisk i olja, 200 g

Nymalen peppar efter smak

Smör, 2 msk

Pullmanlimpa eller surdegsbröd, 8 skivor

Amerikansk ost eller vällagrad cheddarost, 4 skivor

Ättiksgurka med dill (dill pickles) efter smak, som tillbehör (se recept på hemsidan)

Kettlekokta potatischips efter smak som tillbehör

Het sås (gärna Frank's) efter smak som tillbehör

Tillagning

1. Blanda ihop 1 finhackad liten rödlök och 1 finhackad stjälkselleri med majonnäs, finhackad dill, avrunnen kapris (eller hackad inlagd jalapeños) och nypressad citronsaft i en medelstor skål. Blanda ner 200 g avrunna tonfiskfiléer i olja, bryt upp dem med en gaffel. Krydda rikligt med nymalen peppar. Smaka av efter salt och tillsätt upp till 1 matsked kaprislag (eller jalape¨ñolag) efter behov.

2. Bred ut rumstempererat smör över ena sidan på samtliga brödskivor, fördela jämnt. Vänd skivorna så att de ligger med smörsidan nedåt. Fördela 4 skivor amerikansk ost eller skarp cheddar mellan fyra av brödskivorna. Fördela tonfiskblandningen jämnt över osten. Lägg återstående 4 brödskivor på, med smörsidan uppåt.

3. Värm en stor gjutjärnspanna på medelvärme. Arbeta i omgångar vid behov, lägg smörgåsar, med ostsidan nedåt, i stekpannan, vänd en gång och tryck ner med en spatel för att säkerställa god kontakt med stekpannan, tills brödet är gyllenbrunt och knaprigt och osten smält, cirka 4 minuter per sida. Täck pannan efter att ha vänt smörgåsarna om cheddar använts, för att säkerställa att osten smälter.

4. Lyft över smörgåsarna till en skärbräda och skär i halvor. Servera med ättiksgurka med dill och kettlekokta potatischips med en het sås.