Classic patty melt

USA

Klassisk patty melt

Denna patty melt skulle kunna komma från din lokala diner eller drive-in (om du är i USA), men här är den hemlagad. Det här klassiska receptet är gjort med en nötfärsbiff, smält ost och karamelliserad lök, allt detta inklämt mellan två skivor av grillat bröd. Det är oklart när rätten uppfanns, men det finns uppgifter om att den har serverats kommersiellt sedan 1940-talet. Med en tugga kommer du snart att förstå varför denna konkurrent till den klassiska amerikanska cheeseburgaren har varit älskad i årtionden! 

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 844

Ingredienser

Saltat smör, 6 msk

Gul lök, 2 st

Nötfärs, 455 g

Worcestershiresås, 1½ tsk

Koshersalt, ¾ tsk

Nymalen svartpeppar, ¼ tsk

Majonnäs, 6 msk

Ketchup, 2 msk

Söt picklad relish (sweet relish), 2 tsk

Rågbröd (eller surdegsbröd), 8 skivor

Vällagrad cheddarost (eller schweizisk ost), 4 stora skivor

Potatischips som tillbehör

Tillagning

1. Värm ugnen till 95 grader.

2. Smält 2 msk smör på medelvärme i en medelstor stekpanna. Tillsätt lök. Stek, rör om då och då, tills löken är mjuk och gyllenbrun, cirka 25-30 minuter. Ta bort från värmen och ställ åt sidan.

3. Förbered resten av smörgåsingredienserna medan löken steks. Blanda nötfärs, worcestershiresås, salt och peppar i en stor skål. Forma blandningen till 4 långa, tunna, ovala biffar (cirka 15x10 cm/biff).

4. Smält 1 msk smör i en stor gjutjärnspanna på medelhög värme. Stek 2 biffar tills de fått fin färg på båda sidor och är genomstekta, ca 2 minuter/sida. Ställ åt sidan på ett fat. Upprepa med ytterligare 1 msk smör och de återstående 2 biffarna. Ta bort från värmen och lägg biffarna på fatet. Torka rent stekpannan.

4. Förbered såsen medan biffarna och löken steks. Rör ihop majonnäs, ketchup och relish i en liten skål. Ställ åt sidan.

6. Täck en skiva bröd med 1 msk sås, 1 skiva ost, 1 färsbiff, ett par matskedar karamelliserad lök och ytterligare 1 msk sås. Toppa med ytterligare en skiva bröd. Upprepa med resterande bröd, sås, ost, biffar och lök för att skapa totalt 4 smörgåsar.

7. Smält 1 msk smör i den stora stekpannan på medelvärme. Stek 2 smörgåsar tills de är gyllenbruna och osten smält, cirka 3-4 minuter/sida. Lyft över till en ugnsplåt med hög kant och ställ in i den förvärmda ugnen för att hålla varmt. Smält smör som återstår i stekpannan och upprepa med de resterande 2 smörgåsarna. Färdigt att servera, gärna med chips som tilltugg - då blir det verkligen som i staterna!