Ciorbă de legume

Rumänien

Grönsakssoppa

Här är ett enkelt och snabbt, smakrikt och vackert, färgstarkt och typiskt rumänskt sopprecept. En perfekt soppa för fastetiden men också när du bara vill ha något lätt och nyttigt. Den funkar fint som förrätt innan till exempel fläskkött gjort i ugnen.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 264

Ingredienser

Blomkål, ½ st

Potatisar, 2 st

Morötter, 2 st

Vatten, 3 l

Stjälkselleri, inklusive blad, efter smak

Röd paprika, 1 st

Grön paprika, lite efter smak

Gröna ärtor, 100 g

Palsternacka, 1 bit

Passerade tomater, 250 g

Olja, ½ dl

Gul lök, 1 st

Torkad libbsticka, 1 tsk

Hela pepparkorn, några efter smak

Färsk bladpersilja efter smak

Salt efter smak 

Smetana som tillbehör (kan uteslutas)

Tillagning

1. Skala och skär potatisen i bitar och dela sedan blomkålsbuketterna.

2. Hacka persiljan och löken, skala och tärna sedan en av morötterna samt palsternackan.

3. Skär selleristjälkarna och paprikan i strimlor. Skala och riv den andra moroten.

4. Häll oljan i en stor kastrull, hetta upp och tillsätt sedan den hackade löken.

5. Tillsätt den rivna moroten. Salta lite och blanda. Låt allt puttra i 2-3 minuter.

6. Tillsätt varmt vatten och lägg till pepparkorn, torkad libbsticka, morotstärningar, palsternacka och selleri när det börjat koka.

7. Tillsätt paprika, potatis och blomkål efter 5 minuters koktid.

8. Tillsätt ärtor och passerade tomater efter 10 minuter.

9. Låt soppan stå på värmen i ytterligare 7-8 minuter, tillsätt sedan salt.

10. Stäng av värmen och strö över persilja. Grönsakssoppan är nu klar att serveras med eller utan smetana.