
Ciorbă de legume
Rumänien
Grönsakssoppa

Här är ett enkelt och snabbt, smakrikt och vackert, färgstarkt och typiskt rumänskt sopprecept. En perfekt soppa för fastetiden men också när du bara vill ha något lätt och nyttigt. Den funkar fint som förrätt innan till exempel fläskkött gjort i ugnen.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 264
Ingredienser
Blomkål, ½ st
Potatisar, 2 st
Morötter, 2 st
Vatten, 3 l
Stjälkselleri, inklusive blad, efter smak
Röd paprika, 1 st
Grön paprika, lite efter smak
Gröna ärtor, 100 g
Palsternacka, 1 bit
Passerade tomater, 250 g
Olja, ½ dl
Gul lök, 1 st
Torkad libbsticka, 1 tsk
Hela pepparkorn, några efter smak
Färsk bladpersilja efter smak
Salt efter smak
Smetana som tillbehör (kan uteslutas)
Tillagning
1. Skala och skär potatisen i bitar och dela sedan blomkålsbuketterna.
2. Hacka persiljan och löken, skala och tärna sedan en av morötterna samt palsternackan.
3. Skär selleristjälkarna och paprikan i strimlor. Skala och riv den andra moroten.
4. Häll oljan i en stor kastrull, hetta upp och tillsätt sedan den hackade löken.
5. Tillsätt den rivna moroten. Salta lite och blanda. Låt allt puttra i 2-3 minuter.
6. Tillsätt varmt vatten och lägg till pepparkorn, torkad libbsticka, morotstärningar, palsternacka och selleri när det börjat koka.
7. Tillsätt paprika, potatis och blomkål efter 5 minuters koktid.
8. Tillsätt ärtor och passerade tomater efter 10 minuter.
9. Låt soppan stå på värmen i ytterligare 7-8 minuter, tillsätt sedan salt.
10. Stäng av värmen och strö över persilja. Grönsakssoppan är nu klar att serveras med eller utan smetana.