Ciorbă de fasole rapidă și gustoasă

Rumänien

Snabblagad och välsmakande bönsoppa

Bönsoppa väcker nog barndomsminnen hos mången rumän, med minnen av mormödrar och gammelfarmödrar. Det går nästan att ana hur soppan tillagas i lergryta vid ugnsmynningen i en brödugn när brödet gräddas samtidigt. Nuförtiden kanske det inte riktigt går till på det sättet, men den här soppan blir alldeles utmärkt med lite gott bröd och kanske någon chili för mer smak för den som önskar.

  • Tillagningstid: 13 timmar inklusive blötläggning och förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 177

Ingredienser

Vita bönor, torkade, 300 g

Vatten, 2-3 l

Passerade tomater, 250 g

Olja, 3 msk

Röd paprika, 1 st

Palsternacka, 1 st

Morot, 1 stor

Gul lök, 1 stor

Rotselleri, ½ st

Färsk bladpersilja, 1 knippe

Färsk timjan, 1 knippe

Salt efter smak

Tillagning

1. Skölj bönorna och låt dem ligga i vatten över natten.

2. Skölj av bönorna igen efter blötläggningen. Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten. Lägg ner färska timjankvistar och salta. Koka upp.

3. Tärna alla grön- och rotsaker och tillsätt dem tillsammans med de passerade tomaterna till soppan när det återstår cirka 10 minuter av bönornas koktid.

4. Hacka bladpersilja och strö över den färdiga soppan när det är dags att servera.