Chitarra alla teramana
Italien
Chitarra som i Teramo
Chitarra är en första pastarätt som ursprungligen kommer från den kulinariska traditionen i regionen Abruzzo. Här är en variant från provinsen Teramo i Abruzzo. Chitarra, som egentligen betyder gitarr och syftar till att pastan är lika gitarrsträngar till utseendet, är en färsk äggpasta som är mycket lik spaghetti, men mycket smakligare. Det särskilda med detta recept är det som chitarran är omgärdad av: En sås med köttbullar. Den här rätten är väl värd att ägna tid åt att förbereda och njuta av.
- Tillagningstid: 1 timme 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 014
Ingredienser
Chitarra (pasta), 400 g
Passerade tomater, 2 l
Gul lök, 1 st
Morötter, 2 st
Grön paprika, 1 st
Salt efter smak
Olivolja (extra jungfruolja), 60 g + lite extra till köttbullarna
Blandfärs, 400 g
Ägg, 1 st
Malen svartpeppar, 1 nypa
Riven ost, 60 g
Rivet bröd, 8 rågade msk
Färska basilikablad eller färsk bladpersilja som dekoration
Tillagning
1. Börja med såsen. Häll olivoljan i en stor kastrull och tillsätt finhackad lök, tärnade morötter och tärnad paprika. Låt stå på medelvärme i ett par minuter och häll sedan över de passerade tomaterna. Krydda med en nypa salt.
2. Täck kastrullen och koka såsen över långsam värme i ungefär en timme. Rör om ibland.
3. Gör "pallottinerna" (köttbullarna) under tiden. Lägg färsen, ägget, den rivna osten, brödsmulorna, några droppar olivolja i en stor skål. Krydda med lite salt och peppar.
4. Knåda köttfärssmeten med händerna tills en fast blandning har erhållits.
5. Smörj händerna med olja, likaså plåten där de färdigrullade köttbullarna ska läggas.
6. Ta mycket små delar av färsblandningen och rulla till den klassiska formen av köttbullar, men mycket mindre.
7. Ställ en kastrull på spisen och koka upp upp vatten för att förkoka köttbullarna. Lägg ner och ta upp köttbullar efter hand. Stek köttbullarna några sekunder när alla har kokat.
8. Tillsätt köttbullarna till såsen, blanda mycket försiktigt och koka i cirka 20 minuter.
9. Koka också chitarran i rikligt med saltat vatten, häll av och blanda slutligen med köttbullsåsen.
10. Blanda mycket försiktigt och servera. Strö gärna över riven ost och dekorera med ett basilikablad eller färsk persilja.