Chip shop-style mushy peas
Storbritannien
Mosiga ärtor i chip shop-stil

Om det inte är lite grumligt grönt och knöligt så är det inte riktiga mosiga ärtor! Ingen delikat eller vacker färg tack – den grönaktiga träskfärgen är den rätta! Det finns bokstavligen inget sätt att göra mosiga ärtor vackra. Men låt oss inte döma en bok efter dess omslag! De är läckra! Och de är ett klassiskt tillbehör till fish and chips! Pröva dem med ölpanerad fisk och chips i chip shop-stil - alltså som om de kommer direkt över disk på fish and chips-stället.
- Tillagningstid: 12 timmar 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 32
Ingredienser
Torkade gröna ärtor (marrowfat peas), 250 g
Bikarbonat, 2 tsk
Vatten, 8½ dl till blötläggning + 6 dl till kokning
Strösocker, ½ tsk
Salt, ½ tsk
Malen svartpeppar, ¼ tsk
Tillagning
1. Lägg de torkade ärtorna i en stor skål. Tillsätt bikarbonat och häll över 8½ dl nykokt vatten. Rör ihop, täck över och låt ärterna dra i 12-16 timmar (de behöver inte kylas).
2. Låt rinna av och skölj ärtorna.
3. Häll 6 dl vatten i en medelstor kastrull. Koka upp och tillsätt de avrunna ärtorna. Rör ihop, låt koka upp igen och låt sjuda i 25-35 minuter tills önskad tjocklek. Var noga med att röra om då och då, och mosa ner ärtorna lite med en träslev under tillagningen. Under de sista 10-15 minuterna behövs mer omrörning för att förhindra att ärtorna fastnar i botten av pannan.
4. Rör ner socker, salt och peppar. Smaka av och tillsätt lite mer krydda om så önskas. Servera.