Chilled melon soup

USA

Kyld melonsoppa

Den amerikanska maten är ofta kaloristinn så det räcker och blir över, men reaktioner på detta finns förstås och en mer hälsomedveten trend är stark. Här ett fint exempel på detta: En uppfriskande sommarsoppa som är en bra förrätt till en middag på altanen en sommarkväll. Prova vilken sorts melon som helst i detta recept. Överbliven soppa kan serveras med sallad till lunch dagen efter. 

  • Tillagningstid: 2 timmar 40 minuter inklusive kylning 
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 190

Ingredienser

Tärnad mogen melon, 9½ dl

Tärnad urkärnad gurka, 0,8 dl

Färskpressad limesaft, 4 msk (eller mer efter smak)

Tunt skivad salladslök, ⅔ msk + ⅔ st hel salladslök

Jalapeñopeppar, ⅔ st (eller mer efter smak)

Kallt vatten, drygt 1½ dl

Apelsinskal, 1 remsa à 5 x 1¼ cm

Färskpressad apelsinsaft, 0,8 dl (eller mer efter smak)

Hackad färsk ingefära, ⅔ tsk

Koshersalt, drygt 1½ krm

Hackad färsk koriander (eller mynta), 1 msk + 1 tsk

Naturell yoghurt (eller crème fraîche), 4 msk

Tillagning

1. Tärna tillräckligt med melon för att fylla en kopp på 2,4 dl och blanda i en liten skål med gurka, 2 msk limejuice och ⅔ msk hackad salladslök. Täck över och ställ i kylen tills soppan ska serveras.

2. Lägg den återstående melonen och 4 msk limejuice i en mixer. Hacka resten avl salladslöken. Dela jalapeñon, ta bort fröna och hacka resten. Häll allt i mixern tillsammans med vatten, apelsinskal, apelsinjuice, ingefära och salt. Mixa tills det är slätt och krämigt. Smaka av och tillsätt mer limejuice, jalapeño och/eller apelsinjuice, om så önskas.

3. Kyl soppan tills den är kall, 2 timmar.

4. Rör om den sparade tärnade melonblandningen och fördela mellan 4 djupa tallrikar. Häll soppan i tallrikarna. Garnera gärna varje portion med koriander (eller mynta) och yoghurt (eller crème fraîche).