Chifteluțe marinate și piure de cartofi

Rumänien

Marinerade köttbullar med potatismos

Köttbullar må vara en svensk klassiker med de är inte bara en svensk angelägenhet. I Rumänien finns nog mången nostalgisk matintresserad som kan tänka tillbaka till och längta efter mammas köttbullar med potatismos, serverade på söndagen när familjen samlades. Marinerade i tomatsås. Mums!

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 658

Ingredienser

Fläskfärs (eller annan färs), ½ kg

Vitlöksklyftor, 2 st till köttbullarna + 1 st till tomatsåsen

Färsk bladpersilja, 1 knippe

Salladslök, 1 st

Paprikapulver efter smak

Vitlökspulver efter smak

Salt efter smak

Torkad timjan efter smak

Rödlök efter smak

Färska basilikablad, några efter smak

Strösocker efter smak

Tomatjuice, 1 dl

Tomatpuré, 1 dl

Vatten, 1¼ dl

Potatisar, 6 stora

Smör (gärna kryddsmör) efter smak och behov

Färsk rosmarin, 1 kvist

Mald chilipeppar efter smak

Mjölk, 2½ dl

Tillagning

1. Blanda färsen med finhackad salladslök, hackad persilja och finhackad vitlök. Krydda med paprikapulver, vitlökspulver, salt och torkad timjan.

2. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Forma köttbullarna och lägg dem på plåten. Ringla över lite olja och tillaga köttbullarna i förvärmd ugn på 180 grader i 30 minuter.

3. Koka potatisen under tiden. 

4. Fräs en finhackad rödlök, en vitlöksklyfta och några hackade basilikablad i lite olivolja. Tillsätt sedan tomatjuice, tomatpuré, vatten, salt och socker. Koka i 10-12 minuter på låg värme.

5. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen när de är klara och koka ihop allt i ytterligare 5 minuter.

6. Sila av potatisen när den kokats, tillsätt smör som smälts tillsammans med rosmarin och chili som sedan hällts av genom en sil över potatisen, varm mjölk och salt. Mosa till en krämig puré. 

7. Lägg upp potatismoset på tallriken, intill det köttbullar och tomatsås. Toppa med mycket hackad persilja.