
Chifteluțe marinate și piure de cartofi
Rumänien
Marinerade köttbullar med potatismos

Köttbullar må vara en svensk klassiker med de är inte bara en svensk angelägenhet. I Rumänien finns nog mången nostalgisk matintresserad som kan tänka tillbaka till och längta efter mammas köttbullar med potatismos, serverade på söndagen när familjen samlades. Marinerade i tomatsås. Mums!
- Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 658
Ingredienser
Fläskfärs (eller annan färs), ½ kg
Vitlöksklyftor, 2 st till köttbullarna + 1 st till tomatsåsen
Färsk bladpersilja, 1 knippe
Salladslök, 1 st
Paprikapulver efter smak
Vitlökspulver efter smak
Salt efter smak
Torkad timjan efter smak
Rödlök efter smak
Färska basilikablad, några efter smak
Strösocker efter smak
Tomatjuice, 1 dl
Tomatpuré, 1 dl
Vatten, 1¼ dl
Potatisar, 6 stora
Smör (gärna kryddsmör) efter smak och behov
Färsk rosmarin, 1 kvist
Mald chilipeppar efter smak
Mjölk, 2½ dl
Tillagning
1. Blanda färsen med finhackad salladslök, hackad persilja och finhackad vitlök. Krydda med paprikapulver, vitlökspulver, salt och torkad timjan.
2. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Forma köttbullarna och lägg dem på plåten. Ringla över lite olja och tillaga köttbullarna i förvärmd ugn på 180 grader i 30 minuter.
3. Koka potatisen under tiden.
4. Fräs en finhackad rödlök, en vitlöksklyfta och några hackade basilikablad i lite olivolja. Tillsätt sedan tomatjuice, tomatpuré, vatten, salt och socker. Koka i 10-12 minuter på låg värme.
5. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen när de är klara och koka ihop allt i ytterligare 5 minuter.
6. Sila av potatisen när den kokats, tillsätt smör som smälts tillsammans med rosmarin och chili som sedan hällts av genom en sil över potatisen, varm mjölk och salt. Mosa till en krämig puré.
7. Lägg upp potatismoset på tallriken, intill det köttbullar och tomatsås. Toppa med mycket hackad persilja.