Chakalaka

Sydafrika

Chakalaka

En grillkväll i Sydafrika innehåller med stor sannolikhet en chakalaka. Den ska vara het och kryddig - underbar på en grilltallrik! Ursprunget lär vara från guldgruvorna kring Johannesburg, där gruvarbetare från Moçambique kombinerade sydafrikanska ingredienser med bönor och portugisiska influenser. Afrika var ju till extremt stor del koloniserat av europeiska länder under lång tid - Moçambique av Portugal. Så här är ett kulturmöte, underbart gott!

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 181

Ingredienser

Gul lök, 1 stor

Grön paprika, ½ st

Currypulver, 2 msk

Morötter, 3 st

Tomater, 2 stora

Vita bönor i tomatsås, 1 burk à 390 g

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Övriga kryddor efter smak (t ex vitlökspulver, barbecuekrydda och örtkrydda)

Tillagning

1. Hetta upp olja i en stor panna

2. Tärna löken och paprika. Fräs tills löken är genomskinlig, tillsätt curry och fräs i en minut till.

3. Tillsätt rivna morötter och fräs en minut

4. Rör ner hackade tomater och smaka av med salt och peppar.

5. Täck grytan med lock och låt steka i 5 minuter.

6. Tillsätt 1 burk vita bönor och krydda, rör om väl

7. Täck pannan med lock och låt puttra i 10 minuter.