Chakalaka
Sydafrika
Chakalaka
En grillkväll i Sydafrika innehåller med stor sannolikhet en chakalaka. Den ska vara het och kryddig - underbar på en grilltallrik! Ursprunget lär vara från guldgruvorna kring Johannesburg, där gruvarbetare från Moçambique kombinerade sydafrikanska ingredienser med bönor och portugisiska influenser. Afrika var ju till extremt stor del koloniserat av europeiska länder under lång tid - Moçambique av Portugal. Så här är ett kulturmöte, underbart gott!
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 181
Ingredienser
Gul lök, 1 stor
Grön paprika, ½ st
Currypulver, 2 msk
Morötter, 3 st
Tomater, 2 stora
Vita bönor i tomatsås, 1 burk à 390 g
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Övriga kryddor efter smak (t ex vitlökspulver, barbecuekrydda och örtkrydda)
Tillagning
1. Hetta upp olja i en stor panna
2. Tärna löken och paprika. Fräs tills löken är genomskinlig, tillsätt curry och fräs i en minut till.
3. Tillsätt rivna morötter och fräs en minut
4. Rör ner hackade tomater och smaka av med salt och peppar.
5. Täck grytan med lock och låt steka i 5 minuter.
6. Tillsätt 1 burk vita bönor och krydda, rör om väl
7. Täck pannan med lock och låt puttra i 10 minuter.