Casado de pescado empanizado

Costa Rica

Casado med panerad fisk

En rätt som inte saknas i ticohem (= ett costaricanskt hem). Mycket komplett och läckert. Här är ett recept med panerad fisk, som i Costa Rica kanske mest är tilapia. Vilken vit fiskfilé som helst funkar. Rätten kan för övrigt bestå av alla allehanda proteiner, så pröva gärna till exempel med fläskkött istället.

  • Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 148

Ingredienser

Filéer av tilapia (eller annan fisk), 4 st à 165 g

Corn flakes, 4,8 dl

Parmesanost, riven, 2 msk (kan uteslutas)

Ägg, 2 st

Salt, 1 tsk + efter smak

Malen peppar efter smak

Vetemjöl, 1 dl

Allkrydda, 1 msk (kan uteslutas)

Vitkål, ½ st

Morot, liten, 1 st

Röd paprika, 1 st

Gul lök, 1 st

Färsk koriander, finhackad, 2,4 dl

Vegetabilisk olja, 2 msk + mer till stekningen och salladenl

Vit vinäger, 2 msk

Strösocker, 2 tsk

Vitt ris, 4,8 dl

Svarta bönor, 4,8 dl

Tillagning

1. Vispa äggen med en gaffel med en skvätt vatten och lite salt och peppar. Blanda sedan mjölet med kryddorna (använd gärna det som finns till hands, vitlökspulver, lökpulver, allkrydda, oregano... Det viktiga är att det ger smak åt mjölet). Krossa majsflingorna och blanda dem med den rivna parmesanosten. 

2. Doppa tilapiafiléerna (eller någon annan fisk) i mjölet, en efter en, tills de är väl täckta. Skaka av överskottet. Doppa sedan för ägget och till sist majsflingorna. Lägg dem på en bricka.

3. Häll vegetabilisk olja i en het stekpanna, se till att oljan täcker hela botten av pannan och blir ordentligt varm. Lite av mjölet som användas till panering kan läggas i oljan, om det bildas små bubblor är oljan tillräckligt varm. Lägg ner fiskfiléerna (överfyll inte pannan) och låt dem bryna (max två minuter per sida, för att förhindra att majsflingorna bränns). Ta bort filéerna och lägg dem på en bricka med hushållspapper för att suga upp överflödig olja. Filéerna kan hållas varma i ugnen på låg temperatur (ta bort hushållspappret).

4. Stek lite finhackad lök, tunt strimlad paprika och finhackad morot + lite olja, salt och peppar, låt det fräsa och dofta (3 minuter). Tillsätt bönorna, smaka av med salt och peppar och blanda i ett par minuter. Ta bort från värmen.

5. Finstrimla vitkålen (kan vara med kniv, mandolin...), morot, paprika, lök och koriander, tillsätt olja, vinäger, salt, socker, och rör om väl. Salladen blir bäst om den får stå ett tag innan serveringen.

6. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

7. Lägg det varma riset på ett fat, ordna bönorna (de kan ligga ovanpå riset), en god portion sallad, ta fisken ur ugnen och lägg den på fatet. NU återstår bara att prova och njuta av denna läckra typiska Costa Rica-rätt, laddad med smak och färg.