
Cartofi noi la cuptor in sos de unt cu usturoi și mărar
Rumänien
Ugnsbakad färskpotatis med vitlöks- och dilldressing

Färskpotatis, eller små delikatesspotatisar om det inte är säsong för färsk potatis, täckta med en sås av smält smör och vitlök och beströdd med färsk dill är inte bara mycket visuellt tilltalande, utan också mycket välsmakande! Servera gärna till fläskkotletter med en svamp- och smetanasås (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 402
Ingredienser
Färskpotatis (eller små delikatesspotatisar), 2 kg
Salt, 1 msk till kokningen + efter smak
Smör, 110 g
Vitlöksklyftor, 4 stora
Färsk dill, hackad, 10-20 g
Malen peppar efter smak
Tillagning
1. Skölj potatisen och lägg den i en medelstor kastrull. Fyll grytan med kallt vatten tills all potatis är täckt, tillsätt sedan en matsked salt och låt koka upp.
2. Sänk värmen till medel eller rentav låg så snart potatisen börjar koka. Låt den sjuda långsamt i 7-10 minuter.
3. Skär du vitlöken i mycket tunna skivor och hacka dillen medan potatisen kokar.
4. Häll av potatisen och ställ den åt sidan.
5. Värm ugnen till 190 grader. Smält smöret i en lite kastrull och tillsätt sedan vitlöken. Koka allt på hög värme i en minut. Ta bort från värmen. Lägg över den halvkokta potatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
6. Häll vitlökssmöret över potatisen. Använd en stor serveringssked för att fördela smör- och vitlökssåsen över all potatis. Täck potatisen med aluminiumfolie och grädda i ugnen i 20 minuter.
7. Ta till sist ut potatisen från ugnen och strö över dill. Servera omedelbart direkt från plåten eller lyft över till en stor skål.