
Buttermilk mashed potatoes
USA
Mosad potatis med kärnmjölk

Potatismos kan vara lite mer sofistikerat än "bara" ett potatismos. I detta recept blandas syrlig kärnmjölk med smörig Yukon Gold-potatis för en lika krämig, men lättare, vinkling på den klassiska sidorätten. Nyhackad gräslök hopvikt i det varma moset ger den perfekta touchen av delikat löksmak för att balansera ut syrligheten och fylligheten. Mosa inte för mycket, då kan moset bli klibbigt.
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 321
Ingredienser
Kärnmjölk, 3,6 dl
Potatis (Yukon Gold eller annan mjölig sort), 1,15 kg
Koshersalt, 2 tsk + mer efter smak
Osaltat smör, 6 msk + mer efter smak vid servering
Nymalen svartpeppar efter smak
Färsk gräslök, 1 litet knippe
Tillagning
1. Ställ 3,6 dl kärnmjölk på köksbänken och låt stå tills den är rumstempererad. Skala och skär under tiden Yukon Gold-potatis i grova tärningar om cirka 2½ cm. Lägg potatisen i en medelstor kastrull och tillsätt tillräckligt med kallt vatten för att täcka med 2½ cm. Tillsätt 2 tsk koshersalt och koka upp på medelhög värme. Sänk värmen och koka lätt tills potatisen är mycket mjuk, i 10 till 15 minuter.
2. Smält 6 msk osaltat smör i en liten kastrull på låg värme medan potatisen kokar. Stäng av värmen. Skiva 1 litet knippe färsk gräslök tunt tills det blir 4 msk.
3. Låt rinna av när den är klar och lägg tillbaka i kastrullen. Häll det smälta smöret och kärnmjölken över. Mosa med en potatisstöt till ett slätt och välblandat mos. Överrör inte. Tillsätt gräslöken och blanda ihop. Smaka av och krydda med svartpeppar och mer salt efter behov. Toppa med mer smör innan servering.