Bulion wołowy

Polen

Buljong på nötkött

Buljong på nötkött har en intensiv färg, en lätt söt smak av kött och grönsaker och en vacker doft. Perfekt till soppor eller såser. Buljongen kan mätas upp i halvlitersportioner, märkas och frysas in. Det här är ett bra sätt att göra en snabb och nyttig buljong, som du bara behöver tina upp och använda som bas för din en soppa eller sås. Köttet i receptet kan användas till exempel för att göra piroger, som i receptet Pierogi z mięsem/Köttfyllda piroger här på hemsidan.

  • Tillagningstid: 3 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 1 091

Ingredienser

Nötkött, t ex entrecôte eller oxbringa, 1 kg

Rotselleri, ½ st

Persiljerot, 1 st

Morötter, stora, 2 st

Purjolök (den vita delen), 1 st

Gula lökar, 2 st

Vitlök, ½ st (kan uteslutas)

Stjälkselleri, 3 st stjälkar (kan uteslutas)

Färsk bladpersilja eller färsk libbsticka (kan uteslutas)

Vatten, 2 l

Salt, 1 msk

Svartpepparkorn (hela), 1 tsk

Lagerblad, 3 st

Kryddpepparkorn (hela), 4 st

Tillagning

1. Lägg köttet i diskhon och skölj det snabbt under kallt rinnande vatten. Köttet ska inte blötläggas i vatten, utan bara sköljas noga. Lägg köttet i en gryta med en kapacitet på 6 liter. Gör ren diskhon och diskbänken noga.

2. Häll kallt vatten över köttet. Häll över så mycket att det täcker köttet helt. Täck grytan med ett lock och sätt på hög värme. Sänk värmen när vattnet kokar och låt köttet koka i två minuter. Stäng av värmen efter den tiden.

3. Häll vattnet och köttet i diskhon. Skölj köttet igen under kallt rinnande vatten. Tvätta lite mer noggrant den här gången för att skölja bort det skum som bildats (koagulerat protein). Lägg köttet åt sidan och ger ren kastrullen och diskhon. Lägg tillbaka köttet i den rena grytan. 

4. Bränn löken lite med en brännare först eller dela den på mitten och rosta den i en torr panna. Genom att bränna löken blir buljongen mörkare och får en mer distinkt smak.

5. Förbered även resterande grönsaker. Skölj alla grönsaker noggrant. Skala morötterna. Skala selleri- och persiljerötterna om så önskas. Använd den vita delen av purjolöken, ta bort resten. Stjälkselleri och en halv vitlök används om så önskas. Lägg alla grönsaker och löken i kastrullen med köttet. Tillsätt persilja eller libbsticka om så önskas. Några torkade svampar kan gå ner också. Krydda med salt, svartpepparkorn, lagerblad och kryddpepparkorn. Häll på ett par liter vatten

6. Täck kastrullen med lock. Värm plattan till lite högre värme än medelvärme och vänta tills buljongen börjar koka. Sänk sedan värmen precis så mycket att buljongen fortsätter att bubbla stillsamt.

7. Koka buljongen i 3 timmar. Ta inte av locket medan buljongen kokar. 

8. Buljongen kan silas från grönsakerna och köttet när den svalnat. Köttet kan gärna användas som fyllning i piroger, exempelvis.