
Brasata al barolo
Italien
Barolobräserat nötkött

Bräserat nötkött i barolovin efter recept från Piemonte är en av de rätter som ofta föreslås för överdådiga och rikliga luncher och middagar, som t ex en jullunch. För att laga den här rätten behövs nötkött som oxbringa eller högrev och rött barolovin (men OK, andra typer av rött vin fungerar också). Grönsaker passar fint till denna rätt, liksom grillad eller ugnsbakad polenta eller stekt potatis.
- Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 5
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 371
Ingredienser
Oxbringa eller högrev, ½ kg
Rött vin (barolo), ¾ l
Smör, 25 g
Silverlök (eller gul lök), ½ st
Morot, ½ st
Stjälkselleri, ½ st
Vitlöksklyfta, ½ st
Hela svartpepparkorn efter smak
Färsk rosmarin, 4 kvistar
Salt efter smak
Tillagning
1. Börja med att skölja rosmarinkvistarna, skölj och skär sedan löken, sellerin och moroten i små tärningar.
2. Lägg rosmarinkvistarna tillsammans med de hackade ingredienserna i en stor skål, tillsätt pepparkorn och lägg även ner köttet efter att det torkat väl.
3. Häll barolo över och låt stå i 12-18 timmar, så att ingredienserna får smak av vinet.
4. Smält smöret och bryn vitlöken. Ta upp köttet från vinmarinaden, torka av överflödig vätska genom att dutta försiktigt med papper och förslut sedan köttet under tillagning i vitlökssmöret.
5. Salta köttet när det är väl förslutet (alltså bräserat). Tillsätt de avrunna grönsakerna inklusive rosmarinkvistarna, låt dem mjukna i en kvart och häll sedan ner marinadvätskan men ta bort pepparkornen.
6. Stäng kastrullen med lock och låt koka i cirka 1 timme och 40 minuter eller upp till 2 timmar. Lägg köttet på ett serveringsfat när det är tillagat.
7. Mixa marinaden efter att rosmarinkvistarna tagits bort och servera köttet med den mixade såsen. Det här blir gott med t ex ugnsbakade polentacrostini (recept finns på hemsidan), och kanske med ett glas barolo?