Branzino al forno con patate
Italien
Ugnsbakad havsabborre med potatis

En klassisk, lätt och smakrik fiskhuvudrätt, som passar till många olika tillfällen. Receptet är väldigt enkelt. Kryddningen kan anpassas efter din smak, i receptet är den ganska neutral för att bättre förstärka den delikata smaken av havsabborren. Färsk fisk det vara, gärna från fiskhandlaren runt hörnet om du har någon sådan.
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 609
Ingredienser
Urtagna havsabborrar, 2 st
Potatis, 1,2 kg
Citron, 2 st
Röda chilifrukter (peperoncini), 4 st eller efter smak
Vitlöksklyfta, 2 st
Färsk bladpersilja, 2 kvistar
Olivolja (extra jungfruolja) efter smak
Salt efter smak
Torkade örter (t ex oregano, timjan, rosmarin, salvia och/eller mejram) efter smak
Tillagning
1. Skölj och skala potatisen. Ånga i 15-20 minuter, eller i kokande vatten. Skär sedan potatisen i bitar och lägg dem i en skål. Krydda med olivolja, salt och torkade örter efter smak (oregano, timjan, rosmarin, salvia, mejram...).
2. Tvätta och rensa havsabborren (eller låt fiskhandlaren göra det), skölj den och klappa den torr med hushållspapper.
3. Sätt in ett par citronskivor, lite bladpersilja, ett par vitlöksklyftor och en nypa salt i "magen".
4. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt, smörj med lite olja och lägg havsabborrarna i mitten. Salta på ytan också, häll en skvätt olivolja över och lägg ytterligare två eller tre skivor citron ovanpå varje fisk.
5. Ordna den redan kryddade potatisen runt fisken, försök att få dem att inte överlappa varandra. Skär chilin i skivor och fördela på bakplåten. De kan utelämnas eller kanske ersättas med några soltorkade tomater.
6. Ställ in fisken med potatisen i en ventilerad ugn på 180 grader och ugnsstek i cirka 20-35 minuter, beroende på storleken på fisken. Ta ut plåten ur ugnen när fisken är klar och potatisen väl brynt.
7. Lägg över potatisen på ett serveringsfat och filéa fisken. Fisken är utmärkt med en klick olja eller tillsammans med majonnäs. Servera nu den ugnsbakade havsabborren med potatis... och njut av måltiden!