Bramborové šišky s mákem
Tjeckien
Potatismunkar med vallmofrön
Är det dumplings eller gnocchi? Det här är läckra potatismunkar! Vallmofrön, smör, mjöl och potatis utgör grunden för det traditionella tjeckiska köket och tillsammans fungerar de som en utmärkt mättande huvudrätt eller som en innovativ dessert. Dessutom är de väldigt lätta att förbereda, tillagas en kort stund, fastnar inte och kan stekas eller slås in efter tillagning. De gillar vallmofrön såväl som sylt, spenat eller till och med ströbröd. Bara att sätta igång och äta dem som du gillar dem bäst.
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 548
Ingredienser
Halvfast potatis, 600 g
Ägg, 1 st
Tjeckiskt grovt vetemjöl (hrubá mouka), 250 g + efter behov till bakbordet
Salt, 1 nypa
Malda vallmofrön efter smak
Florsocker efter smak
Smör efter smak
Tillagning
1. Värm olivoljan i en djup stekpanna på låg värme. Skala och skiva vitlöksklyftorna och lägg dem i pannan tillsammans med den hela chilifrukten. Koka i 10 minuter så att oljan blir smaksatt och vitlöken kokt utan att bli brynt. Lyft ur vitlöksskivorna och chilifrukten och lägg åt sidan så länge.
2. Var nu noga med att oljan inte är för varm. Om den är det kommer inte gelatinet i torskhalsarna att kunna lösas ut eftersom torskhalsarna då drar ihop sig. Lägg i torskhalsarna med skinnsidan uppåt när oljans temperatur är så pass låg att det inte fräser när de läggs ner. Låt sjuda i cirka 4 minuter. Lyft torskhalsarna ur pannan, lugnt och stadigt så de inte går sönder.
3. Gelatinet som lösts ut kommer nu att synas som små bollar i oljan. Skaka pannan lätt så att gelatinet integreras med oljan, men var försiktig så att inte oljan skvätter. Efter några minuter kommer såsen att ha den konsistens som önskas. Ta hjälp av ett durkslag i metall om det är svårt att få rätt konsistens bara genom att skaka pannan - gör i så fall cirkulära rörelser i såsen med duskslaget så att allt lättare blandas. Smaka av och salta om det behövs.
4. Häll såsen ("pil-pil") på ett fat med kanter. Lägg torskhalsarna snyggt på såsen. Dekorera med vitlöksskivorna och chilifrukten. En bladpersiljekvist på det ger en fräsch touch till denna rätt. Den ska ätas direkt - vänta inte!