Beyti kebabı

Turkiet

Beyti kebab

En saftig kebab tillagad i frasig filodeg serverad med vispad yoghurt och en läcker tomatsås. En autentisk beyti kebab grillas över öppen eld invirad i lavashbröd. Det här är en förenklad variant som blir riktigt god där kebaben tillagas i en lite tjockare filodegsvariant kallad yufka. Den brukar gå att hitta i mataffärer med mellanöstermat.

  • Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4-6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 335

Ingredienser

Filodegsark (yufka), 2 st

Tomater, 4 st

Smör, 2 msk till tomatsåsen + extra till filodegen

Malen svartpeppar efter smak

Paprikapulver (toz kırmızı biber) efter smak

Salt efter smak

Nötfärs, 400 g

Ägg, 1 st

Vitlöksklyfta, 1 st

Gul lök, 1 st

Ströbröd, 1 dl

Paprikaflingor (pul biber) efter smak

Turkisk yoghurt efter smak

Färsk bladpersilja efter smak till garnering

Tillagning

1. Lägg köttfärsen, ägget, riven lök och riven vitlök, ströbröd, svartpeppar, paprikaflingor och salt i en djup skål och knåda.

2. Forma färsen till platta långa former och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen förvärmd till 185 grader i 10-12 minuter.

3. Lägg ett filodegsark på en bänk och dela det i två. Bred lite smält smör på halva degen.

4. Lägg färsen i en enda rad på degens breda sida, vik in degens kanter och rulla ihop dem. Linda inte för löst.

5. Gör samma med all färs och all filodeg. Skiva rullarna diagonalt och lägg dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Bred smält smör på dem och ställ in dem i ugnen igen.

6. Grädda i ugnen som är förvärmd till 185 grader tills de böjar få färg.

7. Smält  smöret i en liten kastrull. Lägg riven tomat ovanpå och stek i 3-4 minuter. Om tomaterna inte är i säsong kan tomatpuré läggas till för att ge färg.

8. Tillsätt till sist svartpeppar, paprikapulver och salt, blanda och ta sedan bort från spisen.

9. Vispa yoghurt med lite salt. Lägg kebaben på ett serveringsfat och lägg yoghurt på mitten av fatet. Ringla över tomatsåsen och strö finhackad persilja överst innan serveringen.